Ban Ki-moon ulkoministerikaudellaan Donald Rumsfeldin kanssa vuonna 2004. Kuva: Ban Ki-moon ulkoministerikaudellaan Donald Rumsfeldin kanssa vuonna 2004.

Ban Ki-moonille täysi tyrmäys Ruotsista

Sisäisen tarkastuksen ex-pomo lyttää YK:n pääsihteerin uudessa kirjassaan.

Teksti: Ida Karlsson Kuva: R. D. Ward

IPS — Ban Ki-moon on YK:n pääsihteerinä ”katastrofi”, sanoo ruotsalainen Inga-Britt Ahlenius, joka johti viime kesään asti YK:n sisäistä tarkastusvirastoa.
Ahleniukselta ilmestyi hiljan Ruotsissa Mr. Chance -niminen kirja, joka ruotii pääsihteerin toimintaa kriittisesti.
Ahleniuksen mukaan eteläkorealainen Ban ei ole tehtävänsä tasalla eikä maailmanjärjestön sihteeristön johtaminen edes kiinnosta häntä.
Ban nauttii sen sijaan punaisilla matoilla tepastelusta ja toisten kirjoittamien puheiden pitämisestä, Ahlenius lataa.
Matkoilta palattuaan pääsihteeri puhui hänen mukaansa enemmän päivälliskutsuista ja saamastaan mediajulkisuudesta kuin maailmanpolitiikan polttavista aiheista.
Ahlenius oli YK-virassaan yleiskokouksen nimittämä, joten Ban ei voinut erottaa häntä tultuaan Kofi Annanin seuraajaksi 2007. Kaikki muut Annanin apulaispääsihteerit menivät vaihtoon.
Viime töikseen Ahlenius kirjoitti viime kesänä Bania arvostelevan raportin, jonka YK pyrki salaamaan.
YK:n päämaja ei halunnut kommentoida Ahleniuksen kirjaa, josta harkitaan englanninkielistä painosta.
Ahlenius tunnetaan Ruotsissa pelottomuudestaan. Hän johti aiemmin valtion tilintarkastajia ja oli mukana paljastamassa Euroopan unioniin liittyvää korruptiovyyhteä, joka kaatoi Jacques Santerin johtaman komission vuonna 1999.