Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom voitti kilpailun Vietnamin ensimmäisestä ydinvoimalasta. Kuva: Timo Kuronen. Kuvankäsittely: Esa Salminen Kuva: Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom voitti kilpailun Vietnamin ensimmäisestä ydinvoimalasta. Kuva: Timo Kuronen. Kuvankäsittely: Esa Salminen

Asean-maiden ensimmäiset ydinvoimalat Vietnamiin

Energiannälkäinen Vietnam on sopinut ensimmäisten ydinvoimaloittensa rakentamisesta Venäjän kanssa. Samalla Vietnam ajaa ohi kehittyneemmistä Asean-maista, joissa ydinvoimasta on haaveiltu paljon pidempään.

Teksti: Timo Kuronen

Lokakuun lopussa Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa vilisi valtionpäämiehiä. Kaakkois-Aasian Asean-maiden johtajien huippukokouksen lisäksi Vietnam isännöi neuvotteluja erikseen Itä-Aasian maiden sekä Aasian ja Tyynenmeren alueen johtajille.
Tapaamiset eivät jääneet pelkiksi puheiksi, sillä keskituloisten maiden joukkoon lähivuosina nouseva Vietnam solmi merkittäviä kauppa- ja yhteistyösopimuksia etenkin Venäjän ja Japanin kanssa.
Venäjän valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom voitti kilpailun Vietnamin ensimmäisestä ydinvoimalasta: rakentamissopimus allekirjoitettiin Venäjän ja Vietnamin presidenttien valvovien silmien alla lokakuun viimeisenä päivänä. Kauppasummaa ei paljastettu, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan kahden reaktorin voimalan hinnaksi arvellaan 4 miljoonaa euroa.
Japanin pääministeri Naoto Kan kertoi puolestaan uutistoimisto Reutersille, että hänen vietnamilainen kollegansa Nguyen Tan Dung lupasi seuraavan ydinvoimalan toimittajan tulevan Japanista. Japanilaisista yrityksistä Hitachi, Toshiba ja Mitsubishi amerikkalaisine ja ranskalaisine liittolaisineen ovat mukana kilpailussa seuraavista voimalatilauksista.
Vietnam päättää, muualla mietitään
Vietnamin päättäväisyys ja talouden kasvuvauhti on saanut muut Asean-maat ymmälleen. Thaimaassa ydinvoimaloita suunniteltiin jo 1990-luvulla, mutta Aasian finanssikriisi vähensi sähkönkysyntää eivätkä paikalliset asukkaat halunneet voimaloita takapihoilleen. Nyt maassa etsitään uudelleen ydinvoimaloiden sijaintipaikkakuntia.
Bangkok Post -lehden pääkirjoituksen mukaan Vietnam osoittaa kykyä tehdä suuria päätöksiä, kun Thaimaassa asiaa vatvotaan vuosikausia. Lehti tosin tunnustaa, että yksipuoluemaana Vietnamissa on helpompi viedä päätökset läpi ilman suurta kansalaiskeskustelua. Parinkymmenen vuoden kuluttua Vietnam kaavailee saavansa sähköä jo kahdeksasta ydinreaktorista.
Asean-maista myös Malesia on takavuosina suunnitellut ydinvoiman rakentamista. Kaikkein ristiriitaisin ja pelätyin asia on kuitenkin Burman ja Pohjois-Korean ydinvoimayhteistyö, josta saatiin vihiä kaksi vuotta sitten. Myös Venäjä on tarjoutunut rakentamaan ydinvoimalan Burmaan, mutta lopullista investointipäätöstä ei liene vielä tehty.