Kuvassa mielenosoittajia kävelemässä banderollin takana.
Siemenpuussa epäillään Kuva: Siemenpuussa epäillään

Argentiina taipui – osa järjestöistä pääseekin WTO-kokoukseen

Siemenpuu-säätiö saakin osallistua WTO:n huippukokoukseen Buenos Airesissa. Järjestö kiittää myös ulkoministeriötä vaikuttamistyöstä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Ian MacKenzie

WTO-kokouksen isäntämaa Argentiina on vetänyt takaisin osan langettamistaan maahantulokielloista kansalaisjärjestöille. Siemenpuu-säätiön Kirsi Chavda sai kuulla 8. joulukuuta, että hän saakin osallistua Buenos Airesissa 10.–13. joulukuuta järjestettävään kokoukseen.

Aiemmin WTO:lta oli tullut kirje, että säätiön jo hyväksytty osallistuminen oli turvallisuussyistä peruttu. Huojentava tieto tuli Chavdalle ensin Suomen ulkoministeriöstä.

”Ministeriö on tehnyt hiki hatussa töitä, ministeri Mykkästä myöten”, Chavda kiittelee. Sekä Siemenpuu-säätiö että ulkoministeriö yrittivät vaikuttaa kiellon kumoamiseen. Myös monet muut maat loivat poliittista painetta isäntämaalle. Chavdan ja Siemenpuun osalta se toi tuloksia.

”Olen kuullut, että Buenos Airesin lentokentällä monia järjestöjen edustajia on pysäytetty. Osa on päässyt eteenpäin vasta parin tunnin neuvotteluiden ja lähetystöihinsä soittelun jälkeen”, Chavda sanoo. ”Nyt saan ainakin itse matkustaa rauhallisemmin mielin!”

Argentiinalaislehti Página 12 uutisoi aiemmin, että kiellot olisivat johtuneet siitä, että järjestöt olisivat julistaneet aiheuttavansa kaaosta WTO-kokouksen yhteydessä. Lehden mukaan Argentiinan ulkoministeri Jorge Faurie sanoi, että jos Euroopan unionin diplomaatit antavat sanansa, että järjestöt ovat rauhanomaisia, ne voidaan päästää maahan.

Kepa.fi: Argentiina estää järjestöjen pääsyn WTO-kokoukseen – suomalaisjärjestö joukossa