Arevan toiminta Nigerissä epäilyttää

Radioaktiisuus on edelleen koholla Nigerissä, vaikka ranskalaisfirma Areva väittää puhdistaneensa alueen saasteista. Areva vastaa Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakentamisesta.

Teksti: Julio Godoy

IPS — Ranskalainen valtionyhtiö Areva kiistää syytökset, joiden mukaan ilman radioaktiivisuus on jatkuvasti koholla sen uraanikaivoksia ympäröivillä asuinalueilla afrikkalaisessa Nigerissä.
Ympäristöjärjestö Greenpeace julkisti hiljan mittaustuloksia Arlitin ja Akokanin kaivoskaupungeista Nigerissä. Tulosten mukaan tilanne on sama kuin vuonna 2007, jolloin riippumaton tutkimusryhmä mittasi korkeita radioaktiivisuuspitoisuuksia Akokanin kaduilla.
Areva vakuutti viime vuonna, että Akokan on puhdistettu saasteista paikallisten viranomaisten valvonnassa.
”Olemme tyytymättömiä Arevan toimintaan.”
Keuhkosyöpään kuolleen ranskalaisen kaivosmiehen tytär Peggy Venel yritti jäljittää 350 muuta ranskalaista, jotka työskentelivät Nigerin uraanikaivoksilla hänen isänsä kanssa 1978-1985.
”Löysin tietoa 110 hengestä, joista 70 oli kuollut hengitysteiden syöpään. Lopuista en tiedä mitään”, Venel kertoo.
Hänen mukaansa nigeriläisten syöpäkuolemia on mahdoton jäljittää, koska Arevan lääkärit kiistävät radioaktiivisuuden ja lukuisten syöpien yhteyden.
Ranskalainen Maailman lääkärit -järjestö on vuodesta 2007 tehnyt Arevan kanssa yhteistyötä pyrkimyksenä valvoa terveys- ja työsuojeluoloja yhtiön uraanikaivoksissa Afrikassa.
”Olemme hyvin tyytymättömiä Arevan toimintaan. Yhteistyön alkaessa kuvittelimme asioiden muuttuvan, mutta Areva ei tee mitään”, järjestön tiedottaja Laure Antoine valittaa.
Areva vastaa Suomessa Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakennustöistä.