Aidskampanjointi on tehonnut kohtuullisesti Kuva: Aidskampanjointi on tehonnut kohtuullisesti

Aids-lääkitys hyödyttää suuresti kehitysmaita

Hinta pudonnut sadasosaan, mutta rahallista tukea tarvitaan silti.

Teksti: Louise Redvers Kuva: Jon Rawlinson

IPS — Antiretroviraalinen yhdistelmälääkitys (ARV) helpottaa aidspotilaiden elämää ja vähentää tartuntoja merkittävästi. Hoito vaatii kuitenkin rahaa, joka on finanssikriisin jäljiltä entistä tiukemmassa.
Maailman johtajat pohtivat aidstilannetta YK:n yleiskokouksen erityisistunnossa 8.-10. kesäkuuta.
Vastaava kokous viisi vuotta sitten perusti Global Fundin jakamaan rahoitusta ARV-lääkitykseen. Sen piirissä on nyt köyhissä maissa viitisen miljoonaa ihmistä, mutta tulevaisuus näyttää epävarmalta.
Aidsjärjestöjen mielestä lääkitykseen tulisi saada vuoteen 2015 mennessä vähintään 80 prosenttia tarvitsevista eli 15 miljoonaa henkeä.
Hyödyllistä ja halpaa
Yhdysvaltain terveysviranomaiset raportoivat toukokuussa, että ARV voi vähentää hiv-positiivisen henkilön kumppanin tartuntariskiä 96 prosenttia. Saman suuntaisia tuloksia on saatu aiemmin muualla.
”Antiretroviraalisen lääkityksen yleistyminen on pelastanut miljoonia henkiä ja vähentänyt tartuntoja”, Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) Mara Kardas-Nelson sanoo.
MSF on tutkinut hoidon vaikutusta 16:ssa Afrikan ja Aasian maassa, jotka kantavat yhteensä 52 prosenttia maailman aidstaakasta.
ARV pitää potilaat entistä terveempinä, mikä vähentää muita sairauskuluja. He elävät aiempaa pitempään ja pysyvät työkykyisinä, tutkimus kertoo.
Yleisimpien yhdistelmälääkkeiden hinta on pudonnut huikeat 99 prosenttia rinnakkaisvalmisteiden ja lääketehtaiden keskinäisen kilpailun ansiosta. Yhden potilaan vuoden lääkitys maksoi aiemmin 7 100 euroa, nyt hinta on 48 euroa.
Sijoitus tulevaisuuteen
Raha on kuitenkin kiven takana, kun tukijat ovat peruneet viime vuosien lupauksiaan. Global Fund on joutunut lykkäämään monien tukihakemusten käsittelyn vuoteen 2013 toivoen, että rahaa taas alkaisi löytyä.
Kardas-Nelson soisi, että lääkityksen rahoittajat näkisivät sen investointina, jonka tuotoista on iloa pitkään.
”Nyt sijoitettu raha säästää tulevia kustannuksia, koska tartunnat vähenevät”, hän havainnollistaa.
MSF huomauttaa, että tutkituissa maissa vasta keskimäärin puolet tarvitsevista saa ARV-lääkitystä. Rahapula on esteenä esimerkiksi Malawissa ja Zimbabwessa.
YK:n Unaids-järjestön mukaan maailmassa oli vuoden 2009 lopulla yli 33 miljoonaa hivin kantajaa. Virus on surmannut yli 25 miljoonaa kolmessa vuosikymmenessä. Uusien tartuntojen määrä on laskenut 2000-luvulla. Vuonna 2009 niitä todettiin noin 2,6 miljoonaa ja aidsiin kuoli 1,8 miljoonaa ihmistä.

Hiv-positiivisten osuus 15-49-vuotiaista
maissa, jotka olivat mukana MSF:n tutkimuksessa:

Swazimaa 26,1 %
Lesotho 23,2 %
Etelä-Afrikka 18,1 %
Zimbabwe 15,3 %
Sambia 15,2 %
Mosambik 12,5 %
Malawi 11,9 %
Keski-Afrikan tasavalta 6,2 %
Kenia 6,1 %
Uganda 5,4 %
Kamerun 5,1 %
Kongon demokraattinen tasavalta 3,2 %
Etiopia 2,1 %
Guinea 1,6 %
Burma 0,7 %
Intia 0,3 %

(Lähde: YK)