Afrikkaan puolen miljardin ihmisen vapaakauppa-alue

Afrikan kolme isointa talousyhteisöä kartoittaa tietä kohti yhteistä vapaakauppa-aluetta.

Teksti: Esa Salminen

”Yksi yhteinen taloudellinen tila vetää sijoittajia kuin magneetti”, sanoi Comesan pääsihteeri Sindiso Ngwenya kenialaisen Business Daily -lehden haastattelussa 13. marraskuuta.

Tällaiseksi magneetiksi pyrkivät Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC, Itäisen ja eteläisen Afrikan yhteismarkkina-alue Comesa ja Itäisen Afrikan talousyhteisö EAC. Ne päättivät vuonna 2008 yhdistyä vapaakauppa-alueeksi, jonka yhteenlaskettu väkiluku on yli 527 miljoonaa ihmistä ja kansantulo noin 420 miljardia euroa.

Marraskuun yhdeksäntenä alueiden edustajat sanoivat päässeensä yhteisymmärrykseen hankkeen aikataulusta – mutta se on toistaiseksi salainen. Ngwenyan mukaan tarkoitus kuitenkin on, että vapaakauppa-alue toimii jo kahden, kolmen vuoden kuluttua.

Kriitikot ovat muistuttaneet, ettei 26 valtion vapaakauppa-alue välttämättä synny ongelmitta. Monet tuottavat samoja tuotteita naapurimaiden kesken, ja alueen suurimmat taloudet Egypti, Etelä-Afrikka ja Kenia saattavat hyötyä kohtuuttomasti köyhempien Afrikan maiden kustannuksella.

Lisää tietoa aiheesta

Business Daily (AllAfrica): Bid to Merge Three Trading Blocs Faces Disparity Threat