Naisia vedenhakumatkalla Matharen slummissa Nairobissa Keniassa. Kuva: Naisia vedenhakumatkalla Matharen slummissa Nairobissa Keniassa.

Afrikan kaupungit paisuvat

Pohjois-Afrikassa kaupunkien slummit ovat pienentyneet, vaikka väkimäärä on kasvanut.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Julius Mwelu

Tuoreen YK-raportin mukaan afrikkalaisissa kaupungeissa asuvien ihmisten määrä tulee kolminkertaistumaan vuoteen 2050 mennessä.
Nykyinen Afrikan suurin kaupunki Kairo tulee kasvamaan 23 prosenttia seuraavan 15 vuoden aikana. Käytännössä väkiluku nousisi 13,5 miljoonaan ihmiseen.
Kairo ei kuitenkaan tule pysymään suurimpana kaupunkina. Nigerialainen Lagos tulee ohittamaan Kairon jo viiden vuoden kuluttua. Myös Kongon Kinshasha tulee taistelemaan kärkipaikasta lähivuosikymmeninä.
Vähemmän slummeja?
Raportin laatija YK:n asuinyhdyskuntarahasto UN-HABITAT arvioi, että vuoteen 2050 mennessä 60 prosenttia afrikkalaisista asuu kaupungeissa ja että afrikkalaisia on silloin yli kaksi miljardia. Afrikan väkimäärä ylitti miljardin vasta äskettäin, vuonna 2009.
UN-HABITATin johtaja Joan Clos varoittaa järjestönsä tiedotteessa alueen poliitikkoja: ”Afrikkalaisilla valtioilla ei ole varaa olla ottamatta huomioon nopeaa kaupungistumista. Kaupunkien kehittämisestä on tultava prioriteetti, ja niihin on saatava nykyistä enemmän hallintokapasiteettia, tasa-arvoisia palveluita, riittävän huokeaa asumista ja parempaa vaurauden jakautumista.”
Kaupunkien kehittämisen yksi suurimmista haasteista on slummiutumisen estäminen. Pohjois-Afrikassa slummeista ollaan jo joiltain osin päästy eroon.
Egyptin, Libyan, Marokon ja Tunisian slummiasukkien määrä on pienentynyt 20 vuodessa. Kun vuonna 1990 näiden maiden slummeissa asui 20,8 miljoonaa asukkia, tänä vuonna heitä oli arviolta enää 11,8 miljoonaa.
UN-HABITAT arvioi kuitenkin, että siinä missä Pohjois-Afrikassa slummiasujien määrä on tippunut 20:stä 13 prosenttiin, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on tapahtunut kehitystä paljon hitaammin.

The State of African Cities 2010: Governance, Inequalities and Urban Land Markets