Afrikan johtajat sitoutuvat kitkemään malarian

Tehokkaalla ennaltaehkäisyllä ja hoidolla malariakuolemat on mahdollista saada nollatasolle vuoteen 2015 mennessä, arvioi YK.

Teksti: Sanna Jäppinen

JEFF ATTAWAY
Malariavalistusta Burkina Fasossa
Maailman talousfoorumin (WEF) konferenssiin Tansanian Dar es Salaamiin parhaillaan kokoontuneet Afrikan johtajat 26 maasta ovat sitoutuneet rivakkaan taisteluun malariaa vastaan, uutisoi Reuters.

Malariaan sairastuu vuosittain jopa 500 miljoonaa ihmistä ja heistä noin miljoona kuolee. Noin 85-90 prosenttia kuolemantapauksista on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Taudin arvioidaan maksavan maanosalle jopa 40 miljardia joka vuosi.

”Uskomme, että jos kaikkien afrikkalaisten ulottuville saadaan moskiittoverkot, hyönteismyrkyt ja tarvittava lääkitys tämän vuoden loppuun mennessä, voidaan vuoteen 2015 mennessä päästä kuolleisuusluvuissa nollatasolle tai ainakin lähelle sitä”, arvioi YK:ssa malariatyöstä vastaava Ray Chambers.

Afrikkalaisjohtajien malariapäätöksestä kertoi talousfoorumia isännöivä Tansanian presidentti Jakaya Kikwete, joka on myös viime syksynä perustetun ALMAn eli Afrikan johtajien malaria-allianssin puheenjohtaja.

”Vaikka ALMA on toiminut vasta muutaman kuukauden ajan, on jo saatu huomattavia tuloksia”, Kikwete totesi The Citizen -lehden mukaan.

Kikwete käytti esimerkkinä Tansaniaan kuuluvaa Sansibarin saarta, jossa ennaltaehkäisyn ja hoidon avulla malarian levinneisyys väestössä on saatu tiputettua lähes 40 prosentista alle yhteen prosenttiin.
Lisää tietoa aiheesta

Reuters: African leaders launch push against malaria
The Citizen: Major pledge to help Africa fight malariaKepa.fi: Maailman talousfoorumi haastaa Afrikan
kasvustrategiat