Sahramimyymälä Intian Jammun ja Kashmirin osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa. Kuva: Sahramimyymälä Intian Jammun ja Kashmirin osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa.

Afganistan tuottamaan sahramia heroiinin sijasta

Oppia haetaan Intian Kashmirista, joka kehittää maailman kalleimman mausteen tuotantoaan.

Teksti: Athar Parvaiz Kuva: Athar Parvaiz

IPS — Oopiumiviljelmien kitkeminen Afganistanista on osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi. Yksi ratkaisumalli löytyy sahramin kasvattajilta Intian Jammun ja Kashmirin osavaltiosta.
Yhteistyöhankkeesta sovittiin alkuvuodesta 2011. Vuoden lopulla afganistanilainen valtuuskunta vieraili Kashmirissa tutustumassa maailman parhaaksi sanotun sahramin tuotantoon.
”Kun viljelijämme alkavat kasvattaa sahramia kashmirilaisten tapaan, he huomaavat sen tuottoisuuden ja luopuvat lopulta oopiumunikoista”, afgaanivaltuuskunnan johtaja Naseem Atai vakuutti tutustuttuaan maustekasvin päätuotantoalueeseen Pamporessa 14 kilometrin päässä Srinagarista.
Atai uskoo, että omaksumalla kashmirilaisten sahramintuottajien menetelmät afgaanitkin pääsevät hyville ansioille.
Paljon käsityötä
Sahrami on maailman kallein mauste. Kashmirissa kilohinta on viime aikoina ollut liki 2 800 euroa, mutta ajoittain on päästy jopa 4 600 euroon.
Sahramin hintaa nostavat tuotannon monet työvaiheet. Sahramikrookuksen kukat tulee poimia heti niiden auettua aamuvarhaisella, minkä jälkeen heteet erotellaan kodeissa tai tehtaissa.
Lajikkeesta riippuen kiloon sahramia tarvitaan jopa yli 400 000 hedettä. Ne poimitaan käsin, minkä uskotaan luovan työtilaisuuksia näppäräsormisille naisille myös Afganistanissa.
Intian hallitus pyrkii parantamaan Kashmirin sahramintuotantoa. Hanketta johtavan S.A. Nahvin
mukaan maaperä ja ilmasto-olot ovat Afganistanissa samanlaiset kuin Kashmirissa, joten sahramin viljelyn ei pitäisi tuottaa vaikeuksia.
Parasta laatua
Afganistanin Heartin maakunnassa lähellä Iranin rajaa aloitettiin sahraminviljely jo vuonna 2000. ”Sato ja laatu jäivät heikoiksi, koska viljelijöiltä puuttui taitoja ja oikea tekniikka”, Atai kertoo.
Sahramikrookusta kasvatetaan myös Espanjassa ja Iranissa, joka tuottaa 85 prosenttia maailman tarjonnasta. Kashmirin sahramia – ja varsinkin kuivattuja kukkaheteitä – pidetään kuitenkin maailman laadukkaimpina.
Sahramia käytetään antamaan väriä, tuoksua ja maksua riisille ja muille ruoka-aineille. Lisäksi sitä on hyödynnetty perinteisessä lääketieteessä ja luonnonvärinä.
Laajenevat unikkopellot
Afganistan on luvannut lopettaa laittoman unikonviljelyn vuoteen 2013 mennessä. Oopiumin hinnan nousu ja vaikea taloustilanne johtavat kuitenkin päinvastaiseen tulokseen. YK:n mukaan viljely on nyt levinnyt 17 maakuntaan, kun sitä vuotta aiemmin tavattiin 14:ssä.
Yhdysvaltain johtamien Nato-joukkojen yritykset kitkeä unikonviljelyä Afganistanissa ovat jääneet tuloksettomiksi, ja sissiliikkeet Talebania myöten hankkivat tuloja huumekaupalla.
”Unikonviljely on tuhonnut maataloutemme ja maineemme. Maamme tunnetaan paremmin oopiumista ja selkkauksista kuin mistään myönteisestä toiminnasta. Sen on muututtava”, sahraminviljelyyn Kashmirissa tutustunut afgaani Asadullah Aurakzai sanoo.