Action Aid ja Oxfam: Pitäkää lupaukset ruoasta!

Ruokahuippukokouksen anti uhkaa jäädä murusiksi, jos annetuista sitoumuksista lipsutaan, varoittavat kansalaisjärjestöt Action Aid ja Oxfam.

Teksti: Esa Salminen

Maailmassa on ensimmäistä kertaa historian aikana yli miljardi aliravittua ihmistä. Siksi YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO yrittää kääntää maailman katseet ruokaturvaan järjestämällä ruokahuollon huippukokouksen Roomassa 16.-18. marraskuuta.

FAOn mukaan maatalouden osuus kehitysavusta tulisi nostaa takaisin 17 prosenttiin kaikesta avusta. Sillä tasolla maatalouden rahoittaminen oli vuonna 1980 – nyt osuus on viitisen prosenttia. Nykyisellään 17 prosentin osuus tarkoittaisi 29,5 miljardia euroa vuosittain.

Kehitysjärjestöt Action Aid ja Oxfam ovat analysoineet kokouksen alustavaa loppuasiakirjaa, ja pelkäävät, että Roomassa puhutaan lähinnä lämpimikseen: uusia lupauksia ei juuri ole, ja vanhoistakin lipsutaan.
Eurooppa lisää nälkää

Kepan kehityspoliittisen sihteerin Tytti Nahin mukaan Rooman-kokouksen loppulausumassa ei ole mitään uutta, mikä hänen mukaansa on kansainvälisissä kokouksissa melko tavallista.

”Kun nälkäisten määrä maailmassa on pitkästä aikaa kääntynyt nousuun, ja kun teollisuusmaat ja niiden yritykset ostavat Afrikasta satojen tuhansien hehtaarien maa-aloja, herää kysymys, että riittääkö se, että taas kerran sanotaan samat vanhat asiat”, Nahi kommentoi.
Hänen mukaansa esimerkiksi Eurooppa lisää maailman nälkää käyttämällä yhä enemmän viljelykasveja biopolttoaineiden raaka-aineina.

”Ja nyt Roomassa sitoudutaan tutkailemaan tilannetta”, Nahi toteaa. ”Minä en ole varma, että mitä tutkailemista siinä on.”
Köyhät eivät lupauksia syö

Kun vielä G8-ryhmän kokouksessa heinäkuussa rikkaat maat lupailivat 20 miljardia dollaria (noin 13 miljardia euroa) lisärahaa maatalouden kehittämiseen seuraavan kolmen vuoden aikana, ei Rooman-kokouksen loppuasiakirjassa puhuta sitovista rahamääristä tai aikataulusta. Maailman johtajat haluavat poistaa nälän ”niin pian kuin mahdollista”.

Action Aidin ja Oxfamin mukaan laiha lopputulos osoittaa, että G8:n lupaukset heinäkuussa olivat liioiteltuja: Roomassa sovitaan näillä näkymin lisärahasta, joka tarkoittaa vain noin kahden euron kertamaksua nälkäistä kohden.

”Julistuksessa sanotaan, että nälkäisten määrä puolitetaan vuoteen 2015 mennessä, mutta siinä ei luvata uusia resursseja tätä varten, eikä se anna mitään keinoa YK:n ruokaturvakomitealle varmistaa, että hallitukset pitävät lupauksensa. Ikävä kyllä köyhät eivät voi syödä lupauksia”, Action Aidin ruokaoikeuksien koordinaattori Francisco Sarmento pahoittelee järjestön tiedotteessa.

Lisää tietoa aiheesta

ActionAid urges leaders to salvage UN World Food Summit as hopes for action on hunger fade

Bloomberg: World Food Summit Opens Amid Charges It May Be ‘Waste of Time’

Kepan uutinen: FAO: Ruokakriisi ei ole ohi – lähellekään