2,5 miljardia elää ilman vessaa

End Water Poverty -liike kokoaa maailman pisimmän vessajonon muistuttaakseen, että joka kolmas maailman ihmisistä elää ilman käymälää.

Teksti: Thalif Deen

IPS — Surkeiden sanitaatio-olojen kohentamista vaativa kansainvälinen kampanja aikoo koota maailman pisimmän vessajonon 22. maaliskuuta, jolloin vietetään Maailman vesipäivää.
Jopa satojentuhansien ihmisten toivotaan asettuvan jonoihin julkisten käymälöiden edustoille ympäri maailmaa.
Helmikuun puolivälissä vessajonoihin oli ilmoittautunut ihmisiä 45 maasta eri puolilta Eurooppaa, Afrikkaa, Aasiaa, Australiaa ja Pohjois-Amerikkaa, End Water Poverty -liikkeen tiedottaja Serena O’Sullivan kertoo.
Liike yhdistää yli sata vesi- ja sanitaatio-oloista huolestunutta järjestöä. Kampanja haluaa muistuttaa, että yli 4 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee joka päivä puhtaan veden ja vessojen puutteen seurauksena.
Vailla käymälää elävien määräksi arvioidaan 2,5 miljardia. Ennen sanitaatiolle omistettua kansainvälistä teemavuotta 2008 luku oli 2,6 miljardia. Määrän arvioidaan laskevan 2,4 miljardiin vuonna 2015.
YK:n vuosituhattavoitteiden mukaan vessattomien luku pitäisi kuitenkin puolittaa vuoteen 2015.
Maailman pisimmän vessajonon vaatimukset aiotaan toimittaa huhtikuun lopulla Washingtoniin, jossa maailman vesi- ja sanitaatio-ongelmia pohditaan ensi kerran ministeritasolla.
O’Sullivan uskoo, että vessajono pääsee myös Guinnessin ennätysten kirjaan, jonka mukaan paras saavutus on nyt 868 ihmistä.
Lisää tietoa aiheesta
End Water Poverty -liikkeen kampanjasivut: World Toilet Queue (englanniksi).