Ramu Sapkota: Journalismi on aktivismia, jolla kerrotan ihmisille tärkeitä asioita

Journalisti Ramu Sapkota tutkii yhteiskunnallisia ilmiöitä Nepalissa. Uusimmassa jutussaan hän tutki muuttoliikettä Nepalista Suomeen yhdessä suomalaisen työparin kanssa.

”Journalisti on aktivisti siinä mielessä, että kerromme ihmisille asioita ja teemme viranomaisista vastuullisia”, sanoo tutkiva toimittaja Ramu Sapkota.

Hän teki äskettäin yhteistyötä suomalaisen journalistin Elina Laihon kanssa. Kaksikko tutki Vikes-säätiön tukemalla apurahalla muuttoliikettä Nepalista Suomeen – erityisesti sitä, miksi ihmiset Nepalin länsiosista haluavat muuttaa nimenomaan Suomeen töihin.

Sapkota matkusti Laihon kanssa syrjäisiin Gulmin piirikunnan kyliin ja näki omin silmin työttömyyden ja köyhyyden. Ihmisiä kiinnosti Suomen hyvä sosiaaliturva, koulutus ja terveydenhuolto.

Kävi myös ilmi, kuinka tärkeitä rahalähetykset ovat nepalilaisille: käytännössä jokainen perhe valitsee jonkun ihmisen, joka lähtee ulkomaille töihin ja lähettää kotiin rahaa. Se on monille perheille ulospääsy köyhyydestä.

Työ ei ollut helppoa, Sapkota sanoo. ”Tutkivalla journalismilla melkein aina rikkoo jotain, tai purkaa jotain olemassa olevaa.”

Ihmiset eivät usein halua puhua epäkohdista, vaikka Nepalinkin mediassa on kerrottu siitä, miten siirtotyöläisiä usein kohdellaan kaltoin, Suomessakin.

”Halusimme kertoa myös muuttoliikkeen ongelmakohdista, mutta uhrit ja ne, joita suomalaiset viranomaiset tutkivat, eivät halunneet puhua meille”, Sapkota sanoo.

”Monet yhteiskunnan ilmiöt ovat nykyään kansainvälisiä ja niiden ymmärtämiseen tarvitaan rajat ylittävää journalismia.”

Seuraavaksi Sapkota haluaisi tulla itsekin Suomeen tekemään jatkojuttuja, jotta hän saisi täydennettyä monimutkaista kuvaa muuttoliikkeestä, sen syistä ja seurauksista.

Sapkotan kirjoittama artikkeli julkaistiin viime viikolla Maailman Kuvalehdessä.

Takaisin Toimi, koska voit -kampanjasivulle.