Orlando Balcare ajaa miinaonnettomuuksista selviytyneiden oikeuksia Kolumbiassa

Kolumbiassa miinaonnettomuudet ovat jatkuneet, vaikka rauhansopimus valtion ja Farc-sissiryhmän välillä solmittiin jo seitsemän vuotta sitten. Orlando Balcare vaikuttaa miinaonnettomuuksista selviytyneiden puolesta.

Miinaonnettomuudet tappavat ja vammauttavat ihmisiä Kolumbiassa. Itse miinaonnettomuudesta hengissä selvinnyt Orlando Balcare ajaa miinaonnettomuuksien uhrien oikeuksia miinaselviytyjien omassa Asodigpaz-järjestössä Araucan alueella.

Balcare menetti maamiinaonnettomuudessa vuonna 2000 molemmat jalkansa ja toisesta silmästä näön. Balcare kertoo, että hänestä tuli kansalaisvaikuttaja juuri Asodigpazin ansiosta.

“Meistä tuli tovereita keskenämme. Saimme ohjausta ja voimavaroja, jotka vahvistivat taitojani taistella meidän miinaselviytyjien oikeuksien puolesta.”

Asodigpaz haluaa puhua nimenomaan selviytyjistä, ei uhreista. Järjestö tarjoaa vertaistukea ja vaikuttaa viranomaisiin ja päättäjiin.

“Olemme onnistuneet saamaan terveysviranomaisilta meille sopivia proteeseja. Olemme onnistuneet saamaan jaksoittaista humanitaarista apua miinaselviytyjille, jotka sitä tarvitsevat. Olemme saaneet myös myönteistä tunnustusta niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin”, kertoo Balcare työn saavutuksista.

Haasteitakin työssä riittää. Balcare kertoo, että valtion ja terveysviranomaisten kanssa on usein vaikeuksia, koska ne eivät ota huomioon miinaselviytyjien tarpeita. Siksi heidän on pitänyt tehdä kampanjoita tietoisuuden lisäämiseksi.

“On erittäin tärkeää tehdä vaikuttamistyötä, koska valtiolliset toimijat eivät huomioi oikeuksiamme ja siksi oikeuksiamme poljetaan”, hän sanoo.

“Alueellamme on paljon miinaonnettomuuksien uhreja, jotka tarvitsevat apua saadakseen tietoa hoitopoluista ja jotta he pystyvät puolustamaan oikeuksiamme vastuullisten viranomaisten edessä.”

Työ vaatii sitkeyttä.

“Kun hallitukset vaihtuvat, meidän pitää aloittaa taas uusi vaikuttamistyö ja tietoisuuden lisääminen.”

Suomen Lähetysseura on tukenut kehitysyhteistyössään Asodigpazin perustamista ja toimintaa.

Kolumbiassa miinaonnettomuudet ovat jatkuneet, vaikka rauhansopimus valtion ja Farc-sissiryhmän välillä solmittiin jo seitsemän vuotta sitten. Esimerkiksi maaliskuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana Kolumbiassa rekisteröitiin 93 jalkaväkimiinojen ja räjähtämättömien ammusten onnettomuutta. Näiden onnettomuuksien 131 uhrista enemmistö oli siviilejä. Luvut perustuvat Kolumbian rauhankomissaarin toimiston tilastoihin.

Miinaonnettomuuksista ovat kärsineet eniten Chocón, Araucan, Nariñon, Santanderin, Putumayon, Sur de Bolívarin, Bajo Caucan ja Antioquian maakunnat, jotka ovat historiallisesti olleet aseellisen konfliktin alueita. Näiden lisäksi myös uudet maakunnat ovat alkaneet raportoida tapauksista.

Takaisin Toimi, koska voit -kampanjasivulle.