Anonyymit vaikuttajat toimivat vaarasta huolimatta

Riskeistä huolimatta lukemattomat kansalaisvaikuttajat toimivat ihmisoikeuksien ja paremman tulevaisuuden puolesta. Toimi, koska voit -kampanja nostaa esille anonyymisti kansalaisvaikuttajia maista, joissa omalla nimellään esiintyminen voisi asettaa heidät vaaraan.

Myanmarilainen vaikuttaja toimii kestävämpien energiatuotantomenetelmien puolesta

Y on myanmarilainen tutkija, joka toimii kestävien energiatuotantomenetelmien puolesta. Hän on työskennellyt tiiviisti aktivistien ja paikallisyhteisöjen kanssa Myanmarin jokien valuma-alueilla.  

”Luomme paikallisten ihmisten ja aktivistien kanssa verkostoa tuhoisien patohankkeiden pysäyttämiseksi ja kestävämpien vaihtoehtojen puolesta Myanmarissa”, Y kertoo.

Järjestö, jossa Y toimii, on myös työskennellyt Shanin osavaltiossa etnisiin vähemmistöihin kuuluvien paikallisyhteisöjen kanssa, keskittyen yhteisövetoiseen energia- ja luonnonvarasuunnitteluun sekä -hallintaan.

Yhteisöt ovat neljän vuoden aikana vahvistuneet ja pystyneet taistelemaan ulkopuolisia paineita vastaan Myanmarin sotilasvallankaappauksen jälkeen.

”Myanmarin kansalaisyhteiskunta ja sen toiminnan eri muodot ovat hyvin merkittävässä roolissa kamppailussa sotilashallintoa vastaan”, Y toteaa.

Ihmisoikeuspuolustaja Burundista jatkaa toimintaansa maanpaossa

X on burundilainen ihmisoikeuspuolustaja ja juristi, joka puolusti vapaata ja riippumatonta kansalaisyhteiskuntaa maassaan. Hallituksen häirinnän ja uhkailun takia hän joutui pakenemaan perheensä kanssa ulkomaille, mutta jatkaa silti ihmisoikeusloukkausten uhrien auttamista maanpaosta käsin.

Vuonna 2015 Burundin silloinen presidentti Pierre Nkurunziza kieltäytyi eroamasta ja jatkoi kolmannelle kaudelle, mitä monet pitivät perustuslain vastaisena. X osallistui presidentin kolmatta kautta vastustavaan kampanjaan. Mielenosoitukset yritettiin tukahduttaa väkivalloin ja sadat tuhannet burundilaiset pakenivat naapurimaihin.

Lähes kaikki ihmisoikeusjärjestöt Burundissa on kielletty, mutta jotkut järjestöt pystyvät toimimaan maan ulkopuolelta käsin. Myös X:n järjestö kiellettiin ja sen varat jäädytettiin.

X:n johtama uusi järjestö, joka toimii maanpaosta käsin, dokumentoi ihmisoikeusloukkauksia kuten kidutusta, mielivaltaisia pidätyksiä, katoamisia ja laittomia teloituksia Burundissa ja jakaa näitä tietoja kansainväliselle yhteisölle. X on puolustanut syytteessä olevia ihmisoikeusaktivisteja ja ajanut ihmisoikeusloukkausten uhrien asiaa kansainvälisillä foorumeilla.

”Kansalaisvaikuttaminen on jokaisen velvollisuus ja sitä kautta voidaan edistää hyvää hallintoa saattamalla viranomaisia vastuuseen. Kansalaistoiminnan puute tappaa demokratian ja ruokkii diktatuuria”, X sanoo.

Takaisin Toimi, koska voit -kampanjasivulle.