Senaatintori täynnä mielenosoittajia
Kuva: Ilmastomarssi 6.4.2019 Helsinki. Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta

Yli 20 000 ihmistä marssi vahvan ilmastopolitiikan puolesta

Ilmastomarssi kokosi Helsingin keskustaan yli 20 000 osallistujaa, joille ilmastonmuutos on eduskuntavaalien ja seuraavan hallituskauden tärkein kysymys. Marssijat vaativat seuraavalta hallitukselta toimia. Suomesta pitää tehdä maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio, jossa ilmastokriisi ja lajien uhanalaistuminen pysäytetään yhtä aikaa.

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman osaavin maa. Suomella on siis kaikki edellytykset tehdä päätöksiä, jotka inspiroivat koko maailmaa.

“Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on tavoiteltava 65 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä ja tehtävä päätökset, joilla fossiilisista polttoaineista päästään nopeasti eroon. Suomi voi toimia esimerkkinä siitä, kuinka rakennetaan hyvinvointivaltio, jossa niin ihmiset kuin ympäristö voivat hyvin”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Ilmastomarssilla oli mukana laaja joukkoa kansalaisia ja yhteiskunnan eri toimijoita, muun muassa lasten ja nuorten järjestöjä, taiteilijoita ja ammattiyhdistyksiä.

“Laaja osallistujajoukko kertoo, että ilmastotoimille on ennennäkemättömän laaja tuki. Odotamme, että viikon kuluttua valittavat uudet kansanedustajat ovat kuulleet huolemme ja, että ilmastonmuutoksen hillintä on tulevan hallitusohjelman ykköstavoitteena”, sanoo Katja Hintikainen, yksi marssin järjestäjistä.

Eduskuntapuolueilla on vielä kirittävää, sillä Korvaamaton-kampanjan tekemän puoluevertailun perusteella vain kaksi puoluetta ovat ilmasto-ohjelmissaan lähellä 1,5 asteen polkua.

“Keinot hillitä ilmastonmuutosta ovat olemassa. Päättäjiltä tarvitaan nyt rohkeutta toteuttaa päätökset, joilla liikenteen, ruoan, asumisen ja energiantuotannon päästöt saadaan alas. Aikaa ei ole hukattavaksi”, kannustaa marssia järjestämässä ollut Sebastian Österman.

Ilmastomarsseja kaiken korvaamattoman puolesta järjestettiin lauantaina myös Rovaniemellä, Oulussa ja Raumalla.

Ilmastomarssin koolle kutsujina toimi joukko huolestuneita kansalaisia ja Korvaamaton-kampanja.

Kampanjassa ovat mukana BirdLife, Greenpeace, Fingo, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

Tutustu marssin vaatimuksiin täällä.
Kuvia mielenilmauksesta täällä. 

Lisätietoja

Ilmastomarssi

Katja Hintikainen
katja.hintikainen@gmail.com
044 3353750

Sebastian Österman
sebastian.osterman@helsinki.fi
040 8445620
(haastattelut myös ruotsiksi)

Korvaamaton-kampanja ja sen vaatimukset:

Hanna Aho, Fingo
ilmastoasiantuntija,
hanna.aho@fingo.fi
050 3176686

Kaisa Kosonen, Greenpeace
ilmastoasiantuntija
kaisa.kosonen@greenpeace.org
050 368 8488

Otto Bruun, Suomen luonnonsuojeluliitto
suojeluasiantuntija
otto.bruun@sll.fi
040 6313399

Mia Rahunen, WWF Suomi
ilmastoasiantuntija,
mia.rahunen@wwf.fi
050 4344972