Natacha Atlas. Kuva: Natacha Atlas.

Vahvat naiset Natacha Atlas ja Paula Koivuniemi tähdittävät Maailma kylässä -festivaalia

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna, 26.–27.5., Helsingin Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla järjestettävän Maailma kylässä -festivaalin lauantaita tähdittävät vahvat naiset. Arabialaisten sävelkulkujen valtiatar ja supertähti Natacha Atlaksen musiikissa kuuluvat vuoden 2012 festivaalin maantieteelliset painopisteet, Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka.

Teksti: Kepan tiedote Kuva: Hege Saebjornsen

Belgialaisen ja myöhemmin Englannissa ja Ranskassa vaikuttaneen laulajan sukujuuret ulottuvat Egyptiin, Marokkoon ja Palestiinaan. Kulttuuriperintö näkyy voimakkaasti laulajan musiikissa: perinteiset arabisoundit kietoutuvat r’n’b:hin, rumpubassoon, hindipoppiin ja ranskalaiseen chansoniin.

Lauantain kotimainen vetonaula on yksi iskelmätaivaan kirkkaimpia tähtiä, Paula Koivuniemi. 60-luvulta tanssilavoja kiertänyt Koivuniemi on vallannut vuosituhannen vaihteen jälkeen yhä uusia musiikillisia alueita ja fanikuntaa rockfestivaaleilla, klubeilla sekä yhteistyökuvioillaan lukuisien artistien kanssa.

Lauantaina päälavalla esiintyvän nicaragualaisen Perrozompopon yhteiskunnallisesti kantaaottavan musiikin taustalla soivat latinalaisen Amerikan rytmit: reggae, folk, rock ja hiphop. Kamerunilaissyntyisen Blick Bassyn musiikissa kuuluvat puolestaan jazz, folk, maailmanmusiikki sekä sävyjä bossa novasta, lattarirytmeistä ja afrikkalaisen musiikin eri perinteistä.

Jukka Poika ja Yemen Blues nostavat tahtia sunnuntaina

Tampere Jazz Happeningissä talvella villinnyt israelilais-jemeniläis-yhdysvaltalainen Yemen Blues vetää mehut festivaaliyleisöstä sunnuntaina päätösesiintyjänä. Bluesin ympärillä kuuluvat kaiut jazzista, rockista ja funkista. Nopeasti suuren yleisön tietoisuuteen nousseen bändin hypnoottiset melodiat muistuttavat Lähi-idän musiikkiperinteestä.

Sunnuntain kotimainen kärkinimi on suomireggaen keulahahmo Jukka Poika & Sound Explosion Band. Emma-palkitun artistin maaliskuussa julkaistun Yhdestä puusta -albumin sinkkulohkaisut Silkkii ja Älä tyri nyt nousivat hetkessä listasuosikeiksi. Edellinen levy Kylmästä lämpimään myi platinaa.

Sunnuntaina päälavalla esiintyy myös pohjoisafrikkalaisen desert bluesin kiistaton kuningatar Mariem Hassan, joka on lumonnut kuulijoitaan aavikon patinoimalla äänellään jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Lefties Soul Connection with Michelle David ja Dj Click Live tanssittavat klubeilla

Lefties Soul Connection soittaa 60- ja 70-lukujen funkista vahvasti vaikutteita ottavaa tiukkaa groovea aikakauden autenttisessa hengessä. Festivaalin lauantaiklubilla Virgin Oil Co.:ssa lavalle astuu bändin kanssa myös New Yorkista kotoisin oleva, karismaattinen soul-laulaja Michelle David.

Sunnuntain festivaaliklubia tähdittää maailmanmusiikin kiertolaisena tunnettu Dj Click livekokoonpanonsa kanssa. Dj Click on kiertänyt maapallon kaukaisimpiakin kolkkia äänittämässä kunkin seudun ominaisia äänimaailmoja ja yhdistänyt ne urbaanin ympäristön elektroniseen poljentoon.

Kolmastoista Maailma kylässä -festivaali tarjoaa kaikkea

Runsauden pulasta tunnetulla Maailma kylässä -festivaalilla on kärkinimien lisäksi paljon nousevia kykyjä ja vahva kattaus konkareita niin kotimaasta kuin ulkomailta. Lapsille on päälavalla Ella & Aleksi Live ja Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu sekä runsaasti ohjelmaa Tenava-Timbuktu-lastenalueella. Laajan kulttuuriohjelman lisäksi esillä on lähes 450 näytteilleasettajaa ja asiaohjelmaa kolmella lavalla. Asiaohjelma julkaistaan 19.4.

Kolmastoista Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 26.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 27.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy, iltaklubien liput maksavat 8–14 euroa. Festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry.

26.5. Lauantain esiintyjät

Natacha Atlas (BEL/EGY/GBR)
Paula Koivuniemi
Perrozompopo (CRC/NCA)
Blick Bassy (CMR/FRA)
Gracias feat. Noah Kin (FIN/COD/NGA)
Krar Collective (ETH/GBR)
Kabbalah (FRA/GER/RUS)
The Irrationals
Ville Leinonen
Sabreena Da Witch (PLE/USA)
Atlético Kumpula
Danny’s Bollywood Dance Crew (FIN/IND/RUS)
Ismo Leikola
Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu
Funky Village Club / Virgin Oil Co.
Lefties Soul Connection (NED) with Michelle David (USA)
Puppa J
Rime & Sara Sayed feat. Hossni (FIN/EGY/ESH)
Tes La Rok feat. RauhaMama
Dj Tytti

27.5. Sunnuntain esiintyjät

Yemen Blues (ISR/USA/YEM)
Jukka Poika & Sound Explosion Band
Mariem Hassan (ALG/ESH/ESP/MEX/MTN)
Kel Assouf (ALG/BEL/FRA/GHA/MLI/MTN/NIG/TGO)
El Gafla feat. Asa (ALG/FRA/FIN)
The Northern Governors
Liljan Loisto
Kari Peitsamo & Risto Ylihärsilä
Ethnopolis (AUS/ALG/ESP/IRN/TAN)
Me laulamme Henriikka Tavia! 4/12
Ella & Aleksi Live
Club Balkan Fever!!! / Virgin Oil Co.
Dj Click Live (FRA/IND/ITA/ROU)
Afrocola (FIN/SEN/SRB)
Balkan Fever Djs

Lisätiedot

Promoottori Nelli Korpi
nelli.korpi@kepa.fi
puh 09 5842 3273 / 041 5494 524
Koko ohjelma, lisätiedot artisteista ja linkit musiikkinäytteisiin: www.maailmakylassa.fi/ohjelma
Painokelpoiset artistikuvat ja tunnelmakuvat aiemmilta festivaaleilta: www.maailmakylassa.fi/media
Spotify 
Youtube
Facebook