Presidenttiehdokas Mika Aaltola osallistui Fingon vaalitenttiin. Kuva: Mika Niskanen / Fingo

Presidenttiehdokas Mika Aaltola Fingon vaalitentissä: Ukrainan kyky pysäyttää Venäjän hyökkäys oli paljolti tämän asian ansiota – ”Siitä voi Venäjä vain unelmoida”

Presidenttiehdokas Mika Aaltola korosti Fingon yksilötentissä vapaan kansalaisyhteiskunnan merkitystä Ukrainan puolustussodassa ja paljasti isänsä kertoman opetuksen. Tentti oli osa Fingon ja sen jäsenjärjestöjen ”Presidentti ja 10 kysymystä kestävästä tulevaisuudesta” -vaalitenttisarjaa. Linkki Aaltolan tentin tallenteeseen on tiedotteen lopussa.

Presidenttiehdokas Mika Aaltola sanoi torstaina järjestetyssä Fingon yksilötentissä, että Suomen tulisi tukea demokraattisia voimia eri puolilla maailmaa. Aaltola muistutti, että demokratia on rauhanprojekti.

”On vaikea löytää yhtään esimerkkiä historiasta, jossa demokratiat olisivat sotineet keskenään. Ne ovat aika harvinaisuuksia”, Aaltola totesi.

Aaltola nosti samassa yhteydessä esiin, että demokratia perustuu vapaalle kansalaisyhteiskunnalle. Maailmalla kansalaisyhteiskunnan tila on kuitenkin kaventunut viime vuosina – esimerkiksi Venäjällä valtio on tukahduttanut kansalaisyhteiskunnan toiminnan.

”Ukrainan kyky pysäyttää Venäjän hyökkäys oli aika paljon sitä, että maassa on vapaa kansalaisyhteiskunta. Se on kansalaisten toimeliaisuutta ja innovaatiokykyä. Siellä pystytään loihtimaan esiin asioita, mistä Venäjä voi vain unelmoida, koska se on niin valtiokeskeinen. Aktiivinen kansalaisyhteiskunta on kriiseissä ja haasteissa iso voimavara. Ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä, osallistuvat ja löytävät merkityksellisiä elämänreittejä”, Aaltola sanoi.

Aaltola korosti, että toimiva kansalaisyhteiskunta on myös suomalaisen yhteiskunnan keskeinen voimavara. Kansalaisyhteiskunta määritellään usein ihmisten ja yhteisöjen omaehtoiseksi toiminnaksi yhteisten asioiden eteen. Kansalaisyhteiskunnalla tarkoitetaan esimerkiksi voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, yhteisöjä ja liikkeitä, jotka toimivat yhteisten tavoitteiden puolesta.

Tentissä Aaltola kertoi myös, minkä yhden asian hän ainakin haluaisi muuttaisi maailmasta, jos saisi siihen mahdollisuuden.

”Kun on vanhemmalla iällä saanut lapsen, niin kiinnitän paljon huomiota lasten hätään ja siihen, miten saamme hoidettua heidän asiansa ja sellaisen kärsimyksen, joka eniten sydäntä kouraisee. Eli siihen satsaaminen, että jokaisella lapsella olisi koulutus sukupuolesta huolimatta, ja heillä olisi mahdollisuus päästä eteenpäin elämässä.”

”Oma isäni sitä aina sanoi, että ’Mika opiskele: se on köyhän paras valuutta. Jos ymmärrät maailmaa, niin sitä ymmärrystä ei kukaan voi ottaa sinulta pois.’ Toivoisin tämän jokaiselle maailman lapselle, että he saisivat tätä valuuttaa, sitä koulutusta ja saisivat käydä koulua. Se on tytöille monissa maissa vaikeata.”

”Kaukana olemme tuosta tavoitteesta, mutta luulen, että sitä kautta maailma olisi aika paljon parempi paikka elää.”

Aaltola vastasi kysymyksiin Fingon ja sen jäsenjärjestöjen toteuttamassa Presidentti ja 10 kysymystä kestävästä tulevaisuudesta -vaalitenttisarjassa. Tenttisarjan kysymykset liittyvät esimerkiksi kestävään kehitykseen, demokratiaan, ilmastonmuutokseen ja Suomen kansainväliseen rooliin.

Lisätietoja

Tentti on katsottavissa tallenteena Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=8dEBKHB3Q2o

Mika Aaltolan kansalaisyhteiskuntaa ja demokratiaa koskevat vastaukset löytyvät tallenteesta kohdasta 28.00–33.30. Aaltolan vastaukset koskien lasten aseman parantamista löytyvät kohdasta 42.30–44.45.

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan Fingon järjestämiä presidenttiehdokkaiden yksilötenttejä paikan päällä tai etänä. Tarkista aikataulu Fingon sivuilta: https://fingo.fi/presidentti-ja-10-kysymysta-kestavasta-tulevaisuudesta/

Yhteystiedot

Ilmari Nalbantoglu, vaikuttamistyön johtaja, Fingo

050 574 1112 | ilmari.nalbantoglu@fingo.fi

Mika Niskanen, asiantuntija, vaikuttamisviestintä, Fingo

+358 50 317 6715 | mika.niskanen@fingo.fi