Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola keskusteli Säätytalolle jalkautuneiden Painavaa asiaa -tempauksen osallistujien kanssa ja allekirjoitti lupauskortin. Kuva: Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola keskusteli Säätytalolle jalkautuneiden Painavaa asiaa -tempauksen osallistujien kanssa ja allekirjoitti lupauskortin.

Lähes puolet kansanedustajista kuuli painavaa asiaa maailman köyhyydestä

Kansanedustajia muistutettiin perjantaina 27. toukokuuta, että heidän tulevat päätöksensä vaikuttavat myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Painavaa asiaa oli tuomassa yli kaksisataa kansalaista Suomen kaikista vaalipiireistä Lapista Helsinkiin. He tapasivat yhteensä 82 kansanedustajaa.

Teksti: Kepan tiedote Kuva: Miina Poikolainen

Globbarit eli kehityskysymyksistä kiinnostuneet suomalaiset tapasivat kansanedustajat eduskunnan lisärakennuksen edustalla järjestetyssä Painavaa asiaa -tapahtumassa. Hallitusneuvottelujen ollessa vielä käynnissä osa globbareista kävi tervehtimässä poliitikkoja myös Säätytalon edustalla.
”Painava asia upposi kansanedustajiin ja sai aikaan paljon keskustelua. Edustajat tuntuivat ymmärtävän, että kehitysmaihin ja maailman tilaan vaikuttavat kehitysyhteistyön lisäksi myös muut poliittiset päätökset”, toteaa Kepan kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo.
”Kansanedustajien teot punnitaan, kun eduskunta ja hallitus päättävät esimerkiksi biopolttoaineiden käytöstä, maatalouspolitiikasta, Suomen ilmastotavoitteista ja yritysvastuupolitiikasta”, Railo jatkaa.
Globbarit seuraavat edustajien tekemisiä koko vaalikauden
Lähes kaikilla eri politiikan aloilla tehtävät päätökset vaikuttavat maailman köyhyyteen, ja pahimmassa tapauksessa kehitysyhteistyön saavutukset voidaan jopa mitätöidä muulla politiikalla.
”Kansanedustajilta ei edellytetä ihmetekoja, vaan johdonmukaisuutta kaikessa päätöksenteossa. Vaalikauden aikana edustajien sanat ja teot punnitaan ”, Railo sanoo.
Globbarit seurasivat kansanedustajien tekoja kehitysyhteistyön sekä reilun ilmasto- ja talouspolitiikan puolesta jo päättyneen vaalikauden ajan, ja eduskunnan aktiivisimmat maailmanparantajat palkittiin helmikuussa. Seuranta jatkuu myös tällä vaalikaudella.
Tuhansia postikorttiterveisiä päättäjille
Oman viestinsä lisäksi globbarit luovuttivat edustajille vaalipiirinsä äänestäjien lähettämät postikorttiterveiset, joita on kerätty noin 4 000 kappaletta eri tapahtumissa reilun vuoden ajan.
Globbaaminen on vaikuttamista globaaleihin kysymyksiin. Painavaa asiaa -tapahtuma on osa globbarien eli Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan koordinoiman valtakunnallisen vapaaehtoisverkoston toimintaa, jonka tavoitteena on nostaa kehityskysymykset yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tapahtuma ei ollut mielenosoitus, vaan uudenlaista kansalaisvaikuttamista: kansalaiset ja päättäjät pääsivät keskustelemaan kasvotusten globaaliin köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyvistä kysymyksistä, kuten ilmastonmuutoksesta, yritysten vastuusta ja kehitysrahoituksesta
Painavaa asiaa -tapahtumaan osallistui eniten vasemmistoliiton, SDP:n, perussuomalaisten sekä keskustan edustajia.
Toimituksille tiedoksi

Pressikuvia tapahtumasta on median käytettävissä osoitteessa www.kepa.fi/pressikuvat/painavaa-asiaa.
Tiedot tapahtumaan osallistuneista kansanedustajista puolueittain ja vaalipiireittäin löytyvät osoitteesta: www.globbarit.fi/tempaukset/painavaa_asiaa
Eri vaalipiirien yhteyshenkilöiden ja osallistujien yhteystietoja saa kampanjakoordinaattori Outi Hannulalta, puh. 045 638 3675.
Painavaa asiaa -tapahtuman verkkosivut: www.globbarit.fi/tempaukset/painavaa_asiaa
Globbarien edustajaseuranta: www.globbarit.fi/edustajaseuranta

Lisätietoja

Kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, puh. 040 590 3446
Tiedottaja Sanna Autere, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, puh. 040 560 3292
Kampanjakoordinaattori Outi Hannula, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, puh. 045 638 3675