Kehitysyhteistyöleikkausten vastustajat kerääntyivät Katajanokalle – hallitus tullaan muistamaan järjestöjen pitkäjänteisen työn alasajosta

Yli tuhat ihmistä osoitti tiistaiaamuna mieltään kehitysyhteistyön puolesta Helsingissä. Tempauksen lopuksi mielenosoittajat vetivät paperipussit päähänsä osoittaakseen, että Suomen luistaminen globaalista vastuunkannosta hävettää.

Teksti: Kepan tiedote Kuva: Veikko Somerpuro

”Vastustamme hallituksen kaavailemia rajuja leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Suunnitellut leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin ovat kohtuuttoman rajut ja uhkaavat halvaannuttaa kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun.” Tämän viestin halusi yli 41 000 vetoomuksen allekirjoittanutta suomalaista välittää päättäjille ennen huomenna alkavaa budjettiriihtä. Vetoomus luovutettiin kehitysministeri Lenita Toivakalle Me välitämme -mielenilmauksen yhteydessä.”Kehitysyhteistyöosaamisemme on vaivalla rakennettu. Se on helppo tuhota nopeasti mutta sitä on äärimmäisen vaikea saada takaisin. Tällaisia leikkauksia kehitysyhteistyöhön ei ole koskaan ennen tehty. Hallitus tullaan muistamaan tästä”, sanoi Kepan puheenjohtaja Elina Vuola ministeri Toivakalle pitämässään puheenvuorossa.Suomen hallitus aikoo leikata noin puolet varsinaiseen kehitysyhteistyöhön suunnatuista varoista ensi vuoden alussa. Ilman porrastusta toteutettavien, nopeiden leikkausten takia hankkeita joudutaan ajamaan alas hallitsemattomasti, mikä jättää sadattuhannet kehitysmaiden ihmiset tyhjän päälle.”Harvoin esiinnyn mielenilmaisuissa, mutta nyt asia oli niin tärkeä, että halusin olla näiden 41 000 kansalaisen mukana. Kehitysyhteistyö on erityisen tärkeää, jotta voimme jatkossakin edesauttaa rauhanprosesseja. Juuri tällä hetkellä näemme, mihin rauhan puuttuminen johtaa pakenevina ihmisinä”, sanoi vetoomuksen luovuttaneeseen delegaatioon osallistunut Elisabeth Rehn ministeri Toivakalle.”Vetoan ministeriin, ettei kansalaisjärjestöihin ja YK:hon kohdistuvaa budjettileikkausta toteutettaisi näin rajusti. Uskon, että yritysrahoituksen roima lisäys voi odottaa, jottemme joudu pettämään kaikkein köyhimpiä yhteistyökumppaneitamme”, Rehn sanoi.Mielenilmaus alkoi kokoontumisella Espan lavalle aamulla kello 8, missä tunnelmaa nostattivat muun muassa Tommy Lindgren ja Pietarin Spektaakkeli. Väkijoukko marssi rummuttajien ja sirkusryhmä Magentan tahdittamana Espalta kulkueena ulkoministeriöön Katajanokalle. Lopuksi mielenosoittajat vetivät päähänsä ruskeat paperipussit, koska Suomen äkilliset leikkaukset kehitysyhteistyöstä hävettävät heitä.Me välitämme -mielenilmauksen järjesti kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepa ry yhdessä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa.LisätiedotJohanna Eurakoski, viestintä- ja varainhankintapäällikkö, Maailma kylässä -festivaali, Kepa ry p. 050 317 6698, johanna.eurakoski@kepa.fi (tilaisuuden käytännön järjestelyt)Auli Starck, järjestökoordinaattori, Kepa ry p. 050 317 6715, auli.starck@kepa.fi (kehitysyhteistyöleikkaukset)Facebook-tapahtuma: www.facebook.com/events/1628583920753703Tapahtuman pressikuvat Flickrissä: flic.kr/s/aHskgmoqq6Vetoomus netissä: www.pelastetaankehitysyhteistyo.fiLue myös ”Hävettää”, huusivat mielenosoittajat.