Kuvassa Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen luovuttaaNicaragua-vetoomuksen ulkoministeriön Amerikan ja Aasian yksikön yksikönpäällikölle Kimmo Lähdevirralle.
Kuva: dav

Järjestöt vaativat Suomelta toimia Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan huonontuneesta ihmisoikeustilanteesta huolestuneet suomalaiset järjestöt luovuttivat tänään ulkoministeriölle osoitetun vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Kuva: Kepa ry

Presidentti Daniel Ortegan ja hänen puolisonsa, varapresidentti Rosario Murillon autoritaarista hallintoa vastustavissa mielenosoituksissa on tapettu ainakin 127 mielenosoittajaa ja loukkaantunut vähintään 1 200. Kuolleiden ja pahoinpideltyjen joukossa on useita opiskelijoita sekä tilanteesta raportoivia toimittajia.
 
Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnan (CIDH) delegaatio keräsi toukokuussa viidessä päivässä yli 3 000 ilmoitusta ihmisoikeusloukkauksista. Se julkaisee tulokset lähiviikkoina, mutta on jo alustavassa raportissaan ja 6.6.2018 Washingtonissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa esittänyt huolensa Nicaraguan tilanteesta.

Toimikunnan mukaan Nicaraguan hallitus on ottanut käyttöön uudenlaisia vainoamisen keinoja, kuten massiivisia mielivaltaisia pidätyksiä, joiden yhteydessä on käytetty julmia ja halventavia toimia sekä laittomia teloituksia. Myös Amnesty International on tehnyt samoja löytöjä 29.5.2018 julkaistussa raportissaan.
 
Nicaragualaisten opiskelijoiden edustajat ovat kertoneet, että poliisia lähellä olevat ampujat tekeytyvät siviilivaatteissa huomaamattomiksi ja jahtaavat opiskelijoita ja muita mielenilmauksiin osallistuneita. Opiskelijat piileskelevät yliopistolla, koska heidän on vaarallista liikkua kaduilla.

”Ortega on vuodesta 2007 hallinnut Nicaraguaa elinkeinoelämän eliitin ja katolisen kirkon tuella. Yksityisyrittäjien järjestö COSEP on pysynyt hiljaa, mutta katoliset piispat ovat vaatineet avoimesti Ortegan eroa, uusia vaaleja ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Monet heistä ovat saaneet tappouhkauksia. Nicaraguaan on tulossa poliittisen ja taloudellisen kriisin lisäksi myös humanitaarinen kriisi. Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan niiden kaikkien ratkaisemisessa”, sanoo Kepan asiantuntija Outi Hakkarainen.
 
Useat kansalaisjärjestöt ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön väkivaltaisuuksien lopettamiseksi sekä ihmisten kokoontumis- ja sananvapauden kunnioittamiseksi.
 
”Olemme ilahtuneita, että ulkoministeriön tuore tulevaisuuskatsaus korostaa Suomen aktiivisuutta ja omaa esimerkkiä muun muassa demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen edistämisessä sekä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kunnioittamisessa. Nyt on oikea aika näyttää tämä myös käytännössä”, tänään luovutetussa vetoomuksessa todetaan.

Ulkoministeri Soinille osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi välittömästi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Järjestöt vaativat, että Suomen tulee osana Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä varmistaa, että YK:n ihmisoikeuskomissaari pääsee Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua ja ennaltaehkäisemään uusia ihmisoikeusrikkomuksia.
 
Nicaragua oli Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaa yli 30 vuoden ajan ja useilla suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on edelleen maassa kehitysyhteistyöhankkeita ja kumppaneita.

Ulkoministeri Timo Soinille osoitettu vetoomus luovutettiin tänään klo 14.30 ulkoministeriön Amerikan ja Aasian yksikön yksikönpäällikölle Kimmo Lähdevirralle.
 

Lisätietoja

Outi Hakkarainen
Kepan asiantuntija
outi.hakkarainen@kepa.fi
+358 50 317 6728

Amanda Ortega
Suomen Nicaragua-yhteisön jäsen
Luisa-Amanda.Espinoza-Ortega@gmail.com
+358 40 598 6484

Heini Melkas
Suomen Nicaragua -seura
heinimelkas@gmail.com
+358 50 301 5137

Kimmo Lehtonen
Viestintä ja Kehitys -säätiö Vikes ry
eleskimo1@gmail.com
+358 45 3218 838

 * * *

Allekirjoittaneet järjestöt:

Attac ry
CRASH – Coalition for Research and Action for Social Justice and Human Dignity ry
Demarinuoret
FinnWID – Naiset kehitystyössä ry
Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimus  
Ihmisoikeusliitto ry
Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS sr
Kansainvälinen solidaarisuustyö ry
Kepa ry
Kulttuurivoimala ry
Maan ystävät ry
NuevoMundo ry
Opettajien Lähetysliitto ry
Oulu-Matagalpa -ystävyysseura ry
Plan International Suomi
Reilu kauppa ry
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry
Suomen kirjastoseura ry
Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret Ry
Suomen Rauhanliitto – Finlands fredsförbund ry
Suomen YK-liitto ry
Solidaarisuus ry
Sosialidemokraattiset Opiskelijat – SONK ry
Suomen Sadankomitea ry  
Suomi-Intia-Seura ry
Suomi-Namibia-Seura ry
Suomi-Nicaragua -seura ry
Suomi-Somalia Seura ry
Työväen Akatemia
Viestintä ja Kehitys -säätiö Vikes ry
Ympäristö ja kehitys ry