Vammaiskumppanuus Etiopia
Kuva: Matti Karvanen

Vammaisten opiskelijoiden asemaa parannettiin Etiopiassa

Kuva: Matti Karvanen

Vammaiskumppanuuden tuella Kynnys ry aloitti Etiopiassa vuonna 2010 hankkeen, jossa parannetaan vammaisten ihmisten mahdollisuuksia opiskella yliopistoissa ja rohkaistaan heitä ajamaan omia oikeuksiaan. Työ on alkanut Addis Abeban yliopistosta. Hankkeen toteutuksesta vastaa paikallinen kumppanijärjestö Ethiopian Center for Disability and Development (ECDD).

Yhteistyön tuloksena Addis Abeban yliopiston johdon tieto vammaisuudesta ja vammaisten opiskelijoiden oikeuksista on lisääntynyt.

Vammaisten opiskelijoiden asema on parantunut vaikuttamistyön seurauksena. Yliopistoon on perustettu vammaisten opiskelijoiden toimisto. Addis Abeban yliopistoon on lisäksi mm. hankittu vammaisten opiskelijoiden tarvitsemia apuvälineitä, perustettu tietokoneluokka näkövammaisille opiskelijoille ja parannettu rakennetun ympäristön esteettömyyttä.

Vammaiskumppanuuden työn tuloksena vammaisten opiskelijoiden määrä Addis Abeban yliopistossa on nelinkertaistunut, ja vuonna 2017 vammaisia opiskelijoita oli noin 400 henkeä.

Addis Abeban yliopisto on tätä nykyä vammaisten opiskelijoiden suosiossa parantuneiden opiskeluolosuhteiden myötä. Yliopisto on nykyään kyllin vahva jatkamaan inklusiivisuustyötä itsenäisesti, ilman ECDD:n tukea. Tämä on havaittavissa siitäkin, että yliopisto on varannut vuosittain budjettiinsa rahaa vammaisten opiskelijoiden tarpeita varten.

Vammaiskumppanuus ry:n verkkosivut