Hamda Mohamoud Xusen haluaa rohkaista ja neuvoa myös muita nuoria naisia. Kuva: Diakonissalaitos

Nuorten mahdollisuudet toimeentuloon parantuneet

Diakonissalaitos parantaa nuorten mahdollisuuksia toimeentuloon Somalimaassa ja Etiopiassa.

Viimeisen vuoden aikana 700 nuorta on saanut tukea parempaan elämänhallintaan sekä työelämän edellyttämiä tietoja ja taitoja. Heikkolaatuinen kouluopetus ei tarjoa alueen nuorille työelämässä tarvittavia taitoja, joten työllistymisen mahdollisuuksia parannetaan myös ammatillisen täsmäkoulutuksen ja yrittäjyyskoulutuksen avulla. Monet koulutukseen osallistuneista nuorista ovatkin sen jälkeen löytäneet työ- tai harjoittelupaikan tai perustaneet oman yrityksen.

Afrikan sarvi on yksi maailman haavoittuvimmista alueista. Nuorten osuus väestöstä on suuri – joka kolmas alueen asukas on iältään 14-29 -vuotias. Koska talouselämän kehitys on vielä lapsenkengissään alueen pitkäkestoisten levottomuuksien jäljiltä, ei valtavalle määrälle nuoria riitä töitä. Harvalla nuorella on työpaikka tai mahdollisuus työllistää itse itsensä. Koulutuksen laatu on usein heikko ja siihen osallistuminen on vähäistä.

Koska mahdollisuudet toimeentulon hankkimiseen ja oman elämänsä parantamiseen ovat alueella heikot, monet nuoret haaveilevat muutosta ulkomaille. Se tekee heistä helppoja uhreja ihmiskauppiaille, jotka houkuttelevat nuoria Eurooppaan katteettomilla lupauksilla.

22-vuotias Hamda Mohamoud Xusen ei löytänyt hoitajaksi valmistumisensa jälkeen töitä kahteen vuoteen. Hän suunnitteli jo lähtevänsä maasta, kun hän kuuli Diakonissalaitoksen kumppanin, Somalimaan Y-PEERin koulutuksista. ”Koulutus antoi minulle itsevarmuutta ja vahvisti erilaisia työnhakuun liittyviä taitoja”, Xusen kertoo. ”Niiden avulla onnistuin lopulta saamaan työpaikan kirjakaupan myyjänä.”

Xusen haluaa rohkaista ja neuvoa myös muita nuoria naisia. Hän kiertää lähialueella kertomassa kokemuksistaan ja innostamassa tyttöjä kouluttautumaan ja hakemaan töitä. Hänen oma suunnitelmansa on jatkaa myöhemmin opintojaan ja valmistua lääkäriksi.