KIOSin tukema The East and Horn of Africa Human Rights Defenders Projectin osallistujia
Kuva: Jussi Kanner

Ihmisoikeuspuolustajien turvallisuutta edistetään Itä-Afrikassa

Kuva: Jussi Kanner

Monessa Itä-Afrikan valtiossa kansalaisjärjestöjen toimintavapaudet ovat kaventuneet radikaalisti kriisien myötä ja ihmisoikeuksien puolustamisesta on tullut jopa hengenvaarallista.  

KIOSin tukema The East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project (EHAHRDP) on edistänyt ihmisoikeuspuolustajien turvallisuutta 11 vuoden ajan ja siitä on kasvanut yksi vaikutusvaltaisimmista ja arvostetuimmista ihmisoikeusjärjestöistä. 

KIOSin tuki EHAHRDP:ille on vuosina 2010-2016 keskittynyt pääasiassa burundilaisten ja ruandalaisten ihmisoikeuspuolustajien tukemiseen.  

Keväästä 2015 jatkuneen Burundin sisäpoliittisen kriisin varjolla maan kansalaisyhteiskunnan tila on supistettu lähes olemattomiin. KIOS on kuitenkin pystynyt tukemaan burundilaisten ihmisoikeustoimijoiden monitorointi- ja dokumentointiosaamista EHAHRDP:n kautta.  

KIOS on myös tukenut EHAHRDP:n Burundin tilanteeseen liittyvää YK-tason vaikuttamistyötä, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, että YK määräsi itsenäisen asiantuntija- ja tutkimusryhmän (Comission of Inquiry) Burundiin syyskuussa 2016. 

Verkoston kyky reagoida joustavasti Burundin muuttuneeseen toimintaympäristöön on saanut paljon huomiota. Se on myös saanut uutta rahoitusta mm. EU:lta sekä Suomen ulkoministeriöltä, joka myönsi alkuvuodesta 2017 verkostolle yleisrahoituksen.

KIOS – Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön verkkosivut