Lapset purkavat heille jaettuja oransseja kangaskasseja kyläkoulun pihalla Etelä-Nepalissa.

Etäkoulupaketti nepalilaisille lapsille

Kun koronapandemia sulki Nepalin maaliskuussa 2020, pohti Fida yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa, miten voitaisiin vastata tilanteeseen, jossa lasten oikeus koulunkäyntiin vaarantui pitkäksi aikaa.

Etäopiskelukirja, vihko, lyijy- ja värikyniä, terotin ja kumi. Lapset purkavat heille jaettuja oransseja kangaskasseja kyläkoulun pihalla Etelä-Nepalissa. Kassista löytyy myös keksipaketti ja käsisaippuaa – muistutuksena käsienpesun tärkeydestä. Koulut ovat olleet jo suljettuina muutaman kuukauden, mutta koronaviruksen kurittamassa Nepalissa ei ole tietoa, milloin päästäisiin takaisin koulun penkille. Lapset ovat riemuissaan. Monessa perheessä on entistä niukempaa, eikä ylimääräiseen ole varaa.

Kun koronapandemia sulki Nepalin maaliskuussa 2020, pohti Fida yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa, miten voitaisiin vastata tilanteeseen, jossa lasten oikeus koulunkäyntiin vaarantui pitkäksi aikaa. Nepalin opetusministeriö tuotti etäkoulumateriaalista koostuvan, tulostettavan oppikirjan verkkosivuille, mutta etäkoulua oli mahdotonta toteuttaa. Tietokoneita tai älylaitteita on harvalla koululla, saati sitten oppilaalla. Opetusministeriö pyysi myös järjestöjen apua etäopiskelun järjestämiseksi.

Fida halusi vastata pyyntöön. Yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa päätettiin painaa koulukirjat ja jakaa ne lapsille koulutarvikkeiden kanssa. Tämä motivoisi lapsia jatkamaan koulunkäyntiä ja antaisi heille opettavaista tekemistä ulkonaliikkumiskieltojen aikana.

Paketin saivat kaikki Fidan työalueiden koululaiset: yhteensä 27 746 lasta ja nuorta. Koululaisten määrä kartoitettiin yhdessä kuntien ja koulujen kanssa sekä sovittiin työnjaosta. Muutamassa viikossa saatiin paketit työalueille.

Ilo oli suuri, kun lapset saapuivat hakemaan omia pakettejaan koulun pihalta. Monet oppilaat kertoivat, että he olivat itsekin olleet huolissaan opintojensa etenemisestä. Myös kouluista ja paikallishallinnosta tuli kiitosta oppilaiden tukemisesta vaikeana aikana.

– Vaikka kriisi ei ole vielä ohi, iloitsen hyvästä yhteistyöstä paikallisten koulujen, viranomaisten ja kumppanien kanssa. Se on mahdollistanut ketterän toiminnan ja ennen kaikkea turvannut lasten ja nuorten koulupolun työalueillamme, sanoo maaohjelmakoordinaattori Vesa Mättö.

Tällä hetkellä koulut on jo saatu auki, ja Nepalin koronatilanne on parempi. Fida jatkaa koulutushanketta Etelä-Nepalissa, jossa on 80 yhteistyökoulua.