Kuvituskuva.
Kartoitusharjoituksia sisätiloissa Invalidiliiton esteettömyyskartoituskoulutuksessa Addis Abebassa. Kuva: Invalidiliitto

Esteettömyyden edistämistä Etiopiassa ja ruokaturvaa Sambian maaseudulla

Invalidiliitto aloitti esteettömyyden edistämisen Etiopiassa vuonna 2017 ja käynnisti vuohipankkitoiminnan kumppanijärjestönsä ZNAPDin kanssa Sambiassa vuonna 2016.

Kuva: Invalidiliitto

Esteettömyyden edistämistä ja esteettömän ympäristön suunnittelua Etiopiassa

Invalidiliitto aloitti esteettömyyden edistämisen Etiopiassa vuonna 2017. Tällöin Invalidiliitto yhteistyössä paikallisen liikuntavammaisten ihmisten kumppanijärjestönsä DDI:n kanssa järjesti Addis Abebassa ensimmäisen esteettömyyskonferenssin ja esteettömyyskartoituskoulutuksen paikallisille viranomaisille ja vammaisjärjestöjen edustajille. Vuosina 2018 ja 2019 invalidiliitto on yhdessä DDI:n kanssa myös kouluttanut Addis Abeban yliopiston valmistumisvaiheen arkkitehtiopiskelijoita esteettömän ympäristön suunnittelussa ja esteettömyyskartoitusten tekemisessä. Yhteensä 250 arkkitehtiopiskelijaa on saanut esteettömyyskoulutuksen. Työlle on enemmän kuin tarvetta, sillä Addis Abeban ympäristö on paikka paikoin täysin mahdoton ympäristö liikkua vammaisille henkilöille. Toiminta edistää YK:n vammaissopimuksen artiklaa nro 9 koskien esteettömyyttä sekä kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitetta nro 11 kestävät kaupungit ja yhteisöt.

Köyhimpien vammaisten henkilöiden ruokaturvan ja toimeentulon edistämistä vuohipankkiohjelmalla Sambian maaseudulla

Invalidiliitto käynnisti vuohipankkitoiminnan kumppanijärjestönsä ZNAPDin kanssa Sambiassa vuonna 2016. Hankkeessa on lahjoitettu vuohia ZNAPDin köyhimmille vammaisille jäsenille ja heidän perheilleen sekä opetettu heitä hoitamaan niitä Sambian maaseudulla. Vuohien poikiessa perheet lahjoittavat niitä uusille vammaisille henkilöille ja heidän perheilleen. Ohjelmasta hyötyvien henkilöiden määrä on lisääntynyt tasaiseen tahtiin. Itse uusiutuva vuohipankki on kestävän kehityksen menestystarina. Perheiden hyvinvointi ja ruokaturva on lisääntynyt.  Hankkeella edistetään YK:n vammaissopimuksen artiklaa 27 ja 28 sekä kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteita nro 1 ja 2.

Kaksi naista pitelee vuohia.

Petauken naisen ja vuohet.

Kuva:

Invalidiliitto

Lue lisää Invalidiliiton kehitysyhteistyöstä Invalidiliiton kotisivuilta.

Teksti ja kuvat: Kansainvälisten asioiden koordinaattori Laura Poussa, Invalidiliitto