Aktivisti Gulmairam Alimbai Kyzy. Kuva: Kynnys ry.

Esteettömät vaalit Kirgisiaan

Kynnys ry:n kumppanijärjestöjen naiset ovat olleet keskeisessä roolissa vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien jalkauttamisessa Kirgisiaan.

Kirgisian vuoden 2020 parlamentti- ja presidentinvaalit olivat maan ensimmäiset vaalit, joissa otettiin todella huomioon vammaisten henkilöiden tarpeet. Tämä oli YK:n vammaissopimuksen vaikutusta. Kynnyksen kumppanijärjestöjen naiset vaikuttivat ministeriöiden työryhmissä vuosikaudet, jotta CRPD (The Convention on the Rights of Persons with Disabilities) saatiin ratifioitua. Näin he ovat keskeisessä roolissa vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien jalkauttamisessa Kirgisiaan.  

Ensimmäistä kertaa Kirgisian vaalien historiassa vuonna 2020 hyväksyttiin uudet säännöt, jotka loivat vammaisille henkilöille mahdollisuudet äänestää (pyörätuolin käyttäjille esteettömyys, näkövammaisille isot tekstit, tukikahvoja jne.).

Kynnys ry:n kumppanin CAN:in (Central Asian Network) jäsenet työskentelivät kaikkien aktiivisten vammaisten naisten kanssa, jotka poliittiset puolueet olivat kutsuneet paikalle tai joita keskusvaalilautakunta (CEC) (kaikista vaaleista vastaava hallituksen elin) oli kuullut. Jotkut naisista liittyivät puolueiden jäseniksi, jotkut ryhtyivät vaalitarkkailijoiksi. Kaikkien toiveena oli vaalien saavutettavuus. CAN: in jäseniä – suoraan tai vammaisten oikeuksien suojelukomitean välityksellä – myös konsultoitiin CEC: n ja lahjoittajaorganisaatioiden taholta, jotka rahoittivat esteettömiä vaaleja koskevaa hanketta. He myös suosittelivat vammaisia naisia vaalitarkkailijoiksi. 

Aktivisti Gulmairam Alimbai Kyzy kertoo:

”Pääsy poliittisiin oikeuksiin on tärkeää, koska vammaiset henkilöt ovat osa yhteiskuntaa ja poliittisia prosesseja. Vammaiset henkilöt ovat myös kansalaisia ja lakeja tulee noudattaa. Perustuslaki sanoo, että meillä on oikeus äänestää ja asettua itse ehdokkaiksi. Mielestäni se on myös velvollisuutemme! Kun teen töitä tämän asian eteen, olen osa tärkeää prosessia. Minua myös kohdellaan kuten kaikkia muitakin ihmisiä. Saan tietoa, verkostoja ja itseluottamusta.”