Kuva: PEMA Kenya

Ennakkoluuloja sateenkaariväestöä kohtaan poistettu Keniassa

KIOSin kumppanijärjestö PEMA Kenya edistää seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen pääsyä palveluiden piiriin viidessä maakunnassa Kenian rannikolla. Järjestö auttaa heitä myös pääsemään mukaan paikalliseen päätöksentekoon. PEMA Kenya syntyi, kun joukko homomiehiä päätti ottaa hoitaakseen hautajaiset menehtyneelle sateenkaarinuorelle, jonka oma yhteisö oli hylännyt.

Järjestö pyrkii muuttamaan asenteita niiden parissa, joiden toiminta aiheuttaa syrjintää ja väkivaltaa sateenkaariväestöä kohtaan. He auttavat poliisia, uskonnollisia johtajia, toimittajia, terveysviranomaisia ja juristeja ymmärtämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ja mitä ihmisoikeusloukkauksia heihin kohdistuu.

Ennakkoluuloja on korjattu koulutuksissa faktoilla ja tällä on ollut vaikutusta. Mombasassa terveydenhuollon työntekijät kertoivat jakaneensa hankkeessa oppimaansa tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuudesta ja sateenkaarioikeuksista kollegoilleen työpaikoillaan terveyskeskuksissa. Sateenkaari-ihmiset puolestaan kertoivat järjestölle, että heidän on entistä helpompi hakea apua terveyskeskuksista.

Myös poliisien asenteissa on nähty muutosta. Ennen kaupungin katupartiossa olevien poliisien tavoitteena oli pidättää homoja joka perjantai. Koulutusten ansiosta poliisi ei enää määritä homoja pidätysten kohteeksi. Asianajajat kertovat myös olevansa entistä valmiimpia palvelemaan sateenkaari-ihmisiä asiakkaina.

Uskonnollisten johtajien asenteisiin pystyttiin myös vaikuttamaan ja sateenkaari-ihmisten häätäminen kirkoista ja moskeijoista on vähentynyt. Myös vihasaarnojen määrä on vähentynyt.

Tuloksia:

  • 114 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajaa sai koulutusta terveyspalvelujen saatavuudesta, ihmisoikeuksista, viestinnästä ja johtamistaidoista.
  • 62 ihmistä koulutettiin sukupuolten moninaisuudesta ja sateenkaari-ihmisten oikeuksista. Heihin kuului poliiseja, terveydenhuollontyöntekijöitä, asianajajia, median edustajia ja uskonnollisia johtajia.