Jessica Nekesa (vasemmalla) vastaanottaa pakkauksen käsienpuhdistusaineita avustustyöntekijältä. Kisumu County, Kenia 4.5.2020. Kuva: Kuva: John Bundi / Kenian Punainen Risti

Apua koronan keskellä

Suomen Punainen Risti on auttanut torjumaan koronavirusta ja lievittämään sen vaikutuksia Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.

Koronapandemia osoitti Punaisen Ristin kyvyn vastata nopeasti maailmanlaajuisiin kriiseihin. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistyksillä ja paikallisilla vapaaehtoisilla on ollut tärkeä rooli koronaviruksen torjunnassa viranomaisten tukena eri puolilla maailmaa.

Viime vuonna 1,6 miljoonaa euroa kehitysyhteistyövaroista ohjattiin koronaviruksen torjuntaan kumppanimaissa Burundissa, Etelä-Sudanissa, Etiopiassa, Keniassa, Malawissa ja Zimbabwessa, Nigerissä, Sierra Leonessa ja Somaliassa Afrikassa.  Lisäksi terveystyötä Sahelin alueella tuettiin. Aasiassa kumppanimaita ovat Afganistan, Myanmar ja Nepal. Työ oli mahdollista ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella.

Apua ovat saaneet haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset, joiden vaara sairastua on suurempi esimerkiksi tiedon puutteen, huonon hygienian ja rajoitetun terveydenhuoltoon pääsyn vuoksi.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat muun muassa tiedottaneet ihmisiä, tukeneet tautitapausten seulonnassa, avustaneet kotihoidossa ja karanteenissa olevia ihmisiä sekä tarjonneet psykososiaalista tukea sairastuneille, altistuneille ja vapaaehtoisille. Lisäksi on parannettu hygieniatuotteiden saatavuutta ja tuotettu viestintämateriaalia koronaviruksesta.

Suomen Punaisen Ristin asiantuntijuus on ollut arvokasta. Vuoden aikana avustustyöntekijöitä toimi koronaoperaatioissa eri puolilla maailmaa. Tehtävät vaihtelivat hoitotyöstä hankintoihin ja logistiikkaan, henkilökunnan terveydenhoidosta viestintään. 

Perusterveystyö jatkui koronasta huolimatta. Epidemiat voisivat aiheuttaa valtavaa tuhoa erityisesti maissa, joiden terveyspalvelut ovat heikot tai riittämättömät. Esimerkiksi tuhkarokko voisi levitä pahemmin kuin korona, jos rokotteet jätettäisiin ottamatta. Äiti-ja-lapsiterveydessä panostettiin erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyden parantamiseen.