Pakolaisavun lukupiiri Liberiassa
Norsunluurannikkolaisia pakolaisia opiskelemassa Liberiassa. Kuva: Suomen Pakolaisapu

Aikuislukutaitokoulutus vahvisti pakolaisten toimijuutta

Kuva: Suomen Pakolaisapu

Pakolaisavun toteuttama toiminnallinen aikuislukutaitokoulutus on vahvistanut pakolaisten ja kohdemaiden paikallisten asukkaiden toimijuutta parantamalla heidän mahdollisuuksiaan omavaraisuuteen ja kehityksen edistämiseen Ugandassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa.

Lukutaitokoulutuksissa korostuu toiminnallisuus. Niissä tuetaan taitoja, joiden myötä pakolaiset saavat paremmat valmiudet tulla ympäröivien yhteiskuntien aktiivisiksi jäseniksi ja itsenäisiksi toimijoiksi: lukutaito-opetuksen sisällöissä käsitellään esimerkiksi taloudenhallintaa, terveys- ja hygienia-aiheita, ympäristön kannalta kestäviä toimintatapoja sekä naisten ja pakolaisten oikeuksia.

Lukutaitokoulutus on tukenut myös pakolais- ja paikallisyhteisöiden sosiaalista koheesiota ja myönteistä kehitystä, sillä yhteisön omistajuus hankkeisiin on varmistettu kaikissa toimintamaissa. Lukutaito-ohjelmaa on toteutettu tiiviissä yhteistyössä paikallisten pakolaisasioiden valiokuntien kanssa ja sen toimeenpanosta ovat vastanneet paikalliset lukutaitokomiteat. Koulutusten fasilitaattorit on valittu kaikissa kohdemaissa paikallisten asukkaiden ja pakolaisten joukosta.

Vuosina 2015–2017 lukutaitokurssin suoritti yhteensä 30 546 ihmistä.

Suomen Pakolaisapu ry:n verkkosivut