Zimbabwen hiv-tartunnat romahtivat

Talouden ahdinko ja lisääntynyt tietoisuus näyttävät laskeneen Zimbabwen aidslukuja merkittävästi.

Teksti: Esa Salminen

Harvardin tutkijan Daniel Harperin johtama tutkimusryhmä päätyi yllättävään tulokseen Zimbwessa, kirjoittaa lääketieteellinen Plos Medicine -lehti. Talouskurimuksen kourissa rimpuilevassa maassa hiviä kantavien määrä aikuisväestöstä on romahtanut 29 prosentista 16:een kymmenessä vuodessa:1997—2007.
Tälle on tutkimuksen mukaan kaksi syytä. Ensinnäkin valistuskampanjat, joita maassa on tiheään ja eri foorumeilla käyty. Toiseksi maan talousongelmat. Nämä kaksi tekijää ovat johtaneet käyttäytymisen muutoksiin: ihmisillä on vähemmän avioliiton ulkopuolisia suhteita, vähemmän satunnaista seksiä ja vähemmän samanaikaisia partnereita, kun on enemmän tietoa ja vähemmän rahaa.
Tutkijat päätyvät myös siihen johtopäätökseen, että ennaltaehkäisevä työ on tärkeintä hivin torjumisessa. Lääkehoito, vaikka kuinka subventoitu, ei köyhissä oloissa ole pitkällä tähtäimellä kovin kestävä ratkaisu.
Valistus lienee ratkaisu. Koska maiden ajaminen Zimbabwen tapaiseen talousahdinkoon – vaikka aidsin vastustamisen nimissäkin – olisi äärimmäisen vaikeaa ja myönnettäköön, melko vastuutonta.