Zimbabwe – tulevaisuuden turistirysä?

Zimbabwen turismiministeriö suunnittelee ”Afrikan Disneylandin” rakentamista Victorian putousten liepeille.

Teksti: Sanna Jäppinen

”Disneyland” ei tässä tapauksessa viittaa tuotemerkkiin, vaan pikemminkin hankkeen kokoluokkaan. 1200 hehtaarin huvittelualueelle suunnitellaan muun muassa ostoskeskuksia, pankkeja, näyttelyitä ja kasinoja, Zimbabwen turismiministeri Walter Mzembi selvittää Guardianissa.

Mzembi paljasti suunnitelmat YK:n alaisen maailman turismijärjestön WTO:n huippukokouksessa, joka pidetään parhaillaan Victoria Fallsin kaupungissa. Isäntinä toimivat naapurimaat Zimbabwe ja Sambia. Maat myös toimivat WTO:n yleiskokouksen puheenjohtajina vuoteen 2015 asti.

 

Zimbabwe kohentaa matkailuimagoaan muun muassa tämän videon avulla.

Mzembin mukaan huvialue tulisi maksamaan noin 300 miljoonaa dollaria, ja kaupungin lentokentän kohentamisen aiotaan sijoittaa 150 miljoonaa dollaria.

”Haluamme luoda vapaa-alueen, jossa myös ne ihmiset, jotka eivät asu Zimbabwessa, voivat avata pankkitilejä”, Mzembi toteaa.

***

Huvittelukeskus on vain yksi Zimbabwen yrityksistä kuroa kiinni menetettyjä vuosia houkuttelevana turistikohteena: aikoinaan matkailijoita kohtalaisesti kerännyt maa ei vuosiin ole ollut varteenotettava matkakohde konfliktien ja hyperinflaation vuoksi. Tämän vuoden alkupuoliskolla maa ilmoittaa kuitenkin 17 prosentin noususta matkailijaluvuissa.

Zimbabwen toivoo rauhallisesti sujuneiden heinäkuisten presidentinvaalien olevan matkaajille yksi merkki siitä, että maan olot ovat tasaantuneet.

Ihmisoikeusjärjestö UN Watchin mielestä on kuitenkin erittäin kyseenalaista, että YK on mukana brändäämässä Zimbabwen uutta matkailuilmettä nostamalla sen huippukokouksen isäntämaaksi.

”Vaaliepäselvyyksistä ja jatkuvista ihmisoikeusrikkomuksista kertovien raporttien perusteella Zimbabwen pitäisi olla viimeinen maa, jonka asemaa pönkitetään YK:n huippukokouksella”, UN Watchin toiminnanjohtaja Hillel Neuer totesi huippukokouksen alla 23. elokuuta.

Neuerin mukaan on ”pöyristyttävää, että YK suostuu toimimaan propagandan välineenä”.

”Mugaben hallitus on vainonnut ihmisoikeusaktivisteja ja murskannut toisinajattelijoita. YK:n päähänpisto mainostaa tätä maata ihanana matkailukohteena on suoraan sanottuna oksettava.”

***

YK on jo aiemmin muistanut Zimbabwen ikipresidenttiä Robert Mugabea erikoisella arvonimellä: WTO nimesi Mugaben viime vuonna matkailun lähettilääksi ja ”turismijohtajaksi” (leader for tourism).

Nimitysuutinen herätti paljon ihmetystä ja närää sekä Zimbabwessa että maailmalla.

”Menee yli ymmärryksen, että YK voi nimetä Mugaben minkään asian lähettilääksi. En pidä häntä sopivana henkilönä. Nimitys antaa väärän viestin siitä, että Mugabe olisi nyt kansainvälisen yhteisön hyväksymä, vaikka sama tyyppi vasta viime viikolla lyttäsi tyystin homot ja lesbot toteamalla heidän olevan koiraakin kehnompia”, totesi esimerkiksi zimbabwelaisten kansalaisjärjestöjen Crisis of Zimbabwe Coalition -verkoston tiedottaja Dewa Mavhinga.