WFP:n Josette Sheeran: Maailman nälkä on voitettavissa

Maailman ruokaohjelman johtaja piti puheen TED-yleisölle heinäkuussa, ja kertoi millä yksinkertaisilla keinoilla maailman nälkää voitaisiin lievittää. Aivan kaikki eivät niele yksinkertaisia ratkaisuja pureskelematta.

Teksti: Esa Salminen

Edelleen on niin, että ruokaa maailmassa on tarpeeksi. Ruokakriiseissä ei vieläkään ole kyse tuotannosta, vaan saatavuudesta. Mutta miksi miljardi ihmistä ei saa tarpeeksi kilokaloreita päivässä, kysyy Maailman ruokaohjelma WFP:n johtaja Josette Sheeran tuoreessa videossa, jonka lomassa näkyy myös pysäyttäviä kuvia siitä, mitä aliravitsemus tekee vaikkapa lasten aivojen kehitykselle.

Sheeranin reseptit ovat melko simppeleitä. Jos kaikki äidit imettäisivät vauvojaan ensimmäiset 6 kuukautta, ei maailmalla kuolisi lasta joka 22 sekunti. Nyt Nigerin lapsista maitoa puoli vuotta saa alle seitsemän prosenttia. Mauritaniassa alle kolme prosenttia. Sheeranin lääke tähän on tietoisuuden levittäminen.
Muita ratkaisuja ovat muiden muassa kouluruokailu (joka myös tasa-arvoistaa koulutusta, suurempi osa tyttöjä menee kouluun, jossa on ruokaa) sekä ruokapankit ja varastot, samoin kuin vitaminoidut ruoat.
Minua ilahdutti erityisesti, että Maailman ruokaohjelma (joka on perinteisesti saanut paljon ruokaa lainamuotoisena apuna Yhdysvaltain ylituotannosta), ostaa enenevässä määrin ruokaa köyhiltä viljelijöiltä, ja näin tukee paikallista tuotantoa.
Oxfamin tutkimusjohtaja Duncan Green kiitteli blogissaan monia puolia Sheeranin puheesta, mutta kommentoi, että osa syyllisistä pääsee melko vähällä.
Entä sellaiset hallitukset, jotka käyttävät nälkää poliittisena aseena, Green oikeutetusti kysyy. Eikä Sheeran juuri mainitse rikkaiden maiden politiikkaa mitä tulee biopolttoaineisiin, maatalouteen kohdistuvaan kehitysapuun, maiden vuokraamiseen, riskien siirtämiseen pienviljelijöille tai ilmastonmuutokseen.
Itse lisäisin listaan vielä vientitukiaisten mahdollistaman elintarvikkeiden törkeän dumppauksen, joka tekee paikallisten viljelijöiden työn melko mahdottomaksi.
William Easterly — tunnettu kehityskriitikko ja New Yorkin yliopiston taloustieteen professori — kommentoi Greenin vanavedessä Twitterissä, että videossa Josette Sheeran kertoo miten nälkä lopetetaan, jos oletetaan ettei politiikalla ole väliä.
Eivät Sheeranin läksyt silti vääriä ole — todellisuudessa tarvitaan sekä ravitsemustoimia että poliittisia sellaisia.

Kepa.fi: Nälänhädän takana surkeaa hallintoa ja maakysymyksiä