Keskiluokkaa Norsunluurannikolla. Kuva: Keskiluokkaa Norsunluurannikolla.

Viisi hyvää linkkiä

Viisi hyvää linkkiä -sarja alkaa tänään. Ideana on yksinkertaisesti esitellä aika ajoin viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa.

Teksti: Jukka Aronen Kuva: Joan Bardeletti

1. Kahvikutsuliike
Kehitysapukriitikkonakin tunnettu William Easterly puuhaa kahviliikettä yhdysvaltalaisen teekutsuliikkeen vastapainoksi. Kieli poskella.
aidwatchers.com/2010/10/the-coffee-party-manifesto
2. Stiglitz rahoitusmarkkinaverosta
Nobelisti Joseph Stiglitz puhuu rahoitusmarkkinaverosta 50 minuutin audiolähetyksessä. Stiglitzin mukaan kansainvälinen rahoitusala on paisunut liian laajaksi ja monimutkaiseksi. Jos emme tee mitään sen kahlitsemiseksi, edessä on uusi syvä finanssikriisi. Hyvä konsti olisi rahoitusmarkkinavero, joka veisi sijoittajien kiinnostusta kohti pidempiaikaisia ja vakaampia rahoituskohteita.
robinhoodtax.org/latest/stiglitz-talks-bank-taxes-world-media
3. Keskiluokan elämää Afrikassa
Valokuvaprojekti kuvasi keskiluokkaa kuudessa Afikan maassa 20 kuukauden ajan. Yhden arvion mukaan vuonna 2030 kehitysmaissa olisi peräti miljardi keskiluokkaista ihmistä.
www.classesmoyennes-afrique.org/en
4. Kukkakaupan matematiikkaa
Kannattaako etiopialaisia ruusuja ostaa, jos 97 prosenttia ruusujen lopullisesta myyntihinnasta ei koskaan saavuta paikallista tuottajaa, kysyy Oxfamin Duncan Green.
www.oxfamblogs.org/fp2p/?p=3626
5. Sachs pelkää keskustelua?
Ns. Millennium-kylistä on kohistu paljon. Niiden piti olla osa tieteellistä koetta, jolla selvitetään, miten köyhiä voitaisiin vetää hyvinvointiin kustannustehokkaasti. Nyt kehitysavun ankkalammikossa kuohuu, kun kylähankkeen vetäjä Jeffrey Sachs on ilmeisesti kieltäytynyt julkisesta debatista koskien kylähankkeiden tulosten mittaamista. Philanthropy Actionin Tim Ogden käy läpi blogissaan viime päivien kuohuntaa.
www.philanthropyaction.com/nc/eyes_and_mouths_wide_shut