Yhden ilmastonmuutosennusteen mukaan Afikan keskiosissa sataa huomattavasti nykyistä enemmän ja muualla on todella kuivaa vuonna 2100. Kuva: Yhden ilmastonmuutosennusteen mukaan Afikan keskiosissa sataa huomattavasti nykyistä enemmän ja muualla on todella kuivaa vuonna 2100.

Viisi hyvää linkkiä

Sarjassa esitellään viisi kiinnostavaa ja ajankohtaista uutista, blogitekstiä tai nettisivustoa. Tällä kertaa vuorossa ilmastonmuutos kartalla, maailman velka visualisoituna, riisipeli, Googlen tilastot ja maanviljelyn tila.

Teksti: Jukka Aronen

1. Ilmastonmuutos kartalla
Mitä eroa on sillä, nouseeko maailman keskilämpötila yhdellä vai viidellä asteella vuosisadan loppuun mennessä? Maailmanpankin hieno Climate4development tarjoaa mahdollisuuden tutkailla mahdollisia muutoksia kartalla ja havainnoida, että keskiarvot ovat hämääviä: ilmastonmuutos tulee kohtelemaan maailman maita hyvin eri tavoin.

climate4development.worldbank.org

2. Maailman velka visualisoituna
Kaikki tietävät, miltä yksi sadan dollarin seteli näyttää, suurinpiirtein. Mutta miltä näyttää pino samoja satasia maapallon yhteenlasketun julkisen velan verran? Tämä sivusto näyttää kyseisen 40 000 miljardin dollarin vuoren ja paljon muita velkavuoria.

www.demonocracy.info

3. Lahjoita riisiä pelaamalla
Jos haluat opetella maailman valtioiden viralliset liput, homma kannattaa hoitaa Maailman ruokaohjelman Freerice-pelin avulla. Miksi? Siksi, että jokainen oikein muistettu fakta tuottaa 10 grammaa riisiä lahjoituksena maailman köyhille. Pelissä voi opetella maantieteen lisäksi esimerkiksi espanjaa, maalaustaidetta tai anatomiaa.

www.freerice.com

4. Tilastot elävinä
Googlen Public Data -palvelu elävöittää perustilastoja. Aseta palveluun vaikkapa Latinalaisen Amerikan maat ja seuraa livenä aikajanalta, miten elinajanodote on muuttunut eri valtioissa vuosien saatossa. Addiktoivaa tilastofaneille.

www.google.com/publicdata

5. Kehityksen avain: valtaa naisille
Yhdysvaltain hallituksen apujärjestö USAID täyttää 50 vuotta ja esittää sen kunniaksi infografiikan maailman maanviljelyn tilasta. Yhteen näyttävään julisteeseen on tiivistetty koko järjestön kehitysfilosofia, jossa painotetaan maaseudun naisten voimaannuttamista.

50.usaid.gov/infographic-the-global-state-of-agriculture