Vietnam kurittaa suuryrityksiä – maan työterveyslaki uudistetaan

Tapasin tällä viikolla Bangkokissa vietnamilaisen ay-tutkijan ja järjestöjohtajan Ngo Minh Thi Huongin. Huong kertoi, että Vietnam haluaisi solmia Tyynenmeren alueen kauppasopimuksen TPP:n, mutta ei sallisi sopimuksen ehtona olevaa vapaata ammattiyhdistysliikettä.

Teksti: Tove Selin

Tapasin tällä viikolla Bangkokissa vietnamilaisen ay-tutkijan ja järjestöjohtajan Ngo Minh Thi Huongin. Huong kertoi, että Vietnam haluaisi solmia Tyynenmeren alueen kauppasopimuksen TPP:n, mutta ei sallisi sopimuksen ehtona olevaa vapaata ammattiyhdistysliikettä.

Huong johtaa vietnamilaista yhteiskuntavastuuseen erikoistunutta järjestöä CDI:tä (Center for Development and Integration). CDI teki vuonna 2013 selvityksen Etelä- ja Pohjois-Vietnamissa sijainneiden Samsungin (Etelä-Korea) ja Canonin (Japani), niiden alihankkijana toimineen Jahwa Vinan sekä Foxconnin (Taiwan) tehtaissa vallinneista työoloista.

Tutkimus julkistettiin tämän vuoden tammikuussa. Samalla CDI järjesti suurta huomiota herättäneen seminaarin, johon kutsuttiin alan kaikki keskeiset toimijat: terveysministeriö, työministeriö, työsuojeluvirasto, ammattitautien asiantuntijat ja kansainväliset työoikeusjärjestöt Asia Monitor Resource Centre AMRC  ja International Consumer Research & Testing ICRT.

Tutkimuksessa todettiin, että tehtaiden työoloissa on paljon parannettavaa. Ihmiset valittavat terveysongelmista tuotannossa käytettyjen kemikaalien, radioaktiivisten ainesosien ja myrkyllisten kaasujen takia.

Vuonna 2012 noin 5 000 Samsungin työntekijää jätti tehtaan, koska kehnot työolot olivat aiheuttaneet keskenmenoja.  Myös monotoninen työasento rasittaa. Pienten osasten käsittely mikroskoopilla haittaa puolestaan näkökykyä ja lisää stressiä.  Melu aiheuttaa tinnitusta.

* * *

Samsungin tehtaan ulosmarssi jäi pimentoon, sillä yritys oli ostanut paikallisviranomaiset ja tiedotusvälineet hiljaisiksi. Myös CDI:n Huong kertoi, että yhtiö yritti lukuisia kertoja ottaa yhteyttä järjestöön neuvotellakseen ja tarjotakseen ilmeisesti lahjuksia, jotta tutkimus painettaisiin villaisella.

Kun CDI julkaisi tutkimuksen, se upposi otolliseen maaperään. Tiedotusvälineet innostuivat, sillä nyt heillä oli oikeutus kirjoittaa aiheesta, joka oli jäänyt median hampaankoloon vuotta aiemmin.

Myös terveysministeriö oli kuullut jo aiemmin huhuja kehnoista työoloista elektroniikkatehtaissa. Nyt heillä oli käytettävissään korkeatasoinen kenttätutkimus, joka todisti epäilyt oikeiksi.

Ministeriö ryhtyikin heti uudistamaan vanhaa työterveyslakia.

Lisätietoa Aasian elektroniikkateollisuuden työoloista Asia Monitor Resource Centre AMRC:n sivuilla (pdf)