Videoblogi: Matti Kääriäisen ”Kehitysavun kirous” kerää kehuja ja moitteita

Tammikuun 20. päivä julkaistu tietokirja Kehitysavun kirous ei säästele pyyhkeitä sille, miten maailma ja erityisesti Suomi on toiminut kehitysyhteistyössä viimeisten vuosikymmenten aikana. Pääomapako ja veronkierto vievät kehitysmailta moninkertaisesti, ja näiden vuotojen tilkitsemiseen kannattaisi voimarahat laittaa, sanoo eläkkeelle jäänyt suurlähettiläs Matti Kääriäinen.

Teksti: Esa Salminen

Vastapuheenvuorojakin saatiin tuoreeltaan. Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen arvioi blogissaan, että Kääriäisen näkemys on turhan pessimistinen. Pohjoismaisen Afrikka-instituutin johtaja Iina Soiri puolestaan sanoi Kehitys-lehden sivuilla Kääriäisen kuvaa mustavalkoiseksi, ja entinen kehitysministeri ja nykyinen meppi Heidi Hautala kommentoi blogissaan, että on vahinko, että Kääriäinen toistaa mantraa kehitysavun tuloksettomuudesta eikä viittaa uusimpiin tutkimuksiin kehitysavun vaikutuksista.

Suomen lähetysseura muistuttaa omassa tiedotteessaan, että paras kehitysapu osallistaa ihmiset ruohonjuuritasolla, ja Kepan Mosambikin-maajohtaja Minna Tuominen kirjoittaa Kepan jäsenblogissa Kääriäisen entisestä asemamaasta, kuinka kansalaisjärjestöt rakentavat demokratiaa Mosambikissa.

Kirjan julkistamistilaisuudessa pidetyssä paneelissa puhuivat vihreiden kansanedustaja ja niin ikään entinen kehitysministeri Pekka Haavisto sekä perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Simon Elo. Haaviston mukaan kirjassa vähän ohitetaan se, että kehitysapua on parannettu paljon Kääriäisenkin vuosikymmenien aikana.

Simon Elo taas oli Kääriäisen kanssa pitkälti samalla linjoilla ja muistutti, että perussuomalaiset nuoret on esittänyt perinteisen kehitysavun lakkauttamista, ja emopuolue kehitysavun rahoittamisen muuttamista vapaaehtoiseksi.

Monista asioista etenkin Haavisto ja Kääriäinen olivat eri mieltä, mutta esimerkiksi ihmisoikeuksien edellyttämisestä myös Elo siirtyi Kääriäisen ”vastaiseen” leiriin.

Vastauspuheenvuorossaan Kääriäinen kiitti Elon ehdokaskutsusta naureskellen, mutta kieltäytyi vedoten pihatyökiireisiin.

Alla vielä pidempi videokooste, jossa Kääriäinen esittelee kirjansa teemat, ja julkistamista seuraavassa paneelikeskustelussa Haavisto, Elo ja Kääriäinen ottavat mittaa toisistaan.

Kehitysavun kirous – julkistaminen ja paneelikeskustelu

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.