Video: Amnestyn vuosiraportti kertoo kansannousujen vuodesta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosiraportti kuvaa sananvapauden rajoituksia, kidutuksia ja pahoinpitelyjä noin sadassa maassa.

Teksti: Esa Salminen

”Vuoden 2011 aikana kansalaisliikehdintä eri puolilla maailmaa lisääntyi. Valtaapitävät ympäri maailmaa vastasivat mielenosoituksiin raakuudella ja välinpitämättömyydellä, sananvapauden sijasta saatiin sensuuria ja kokoontumisvapauden sijasta kidutusta, tasa-arvon ja syrjimättömyyden sijaan lisää epäoikeudenmukaisuutta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson järjestön tiedotteessa.
Amnesty syyttää myös YK:n turvallisuusneuvostoa, joka ei onnistunut takaamaan maailmanlaajuista rauhaa. Se ei puuttunut esimerkiksi Sri Lankan sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan Syyriassa, Amnesty huomauttaa. Heinäkuussa New Yorkissa järjestettävä YK:n konferenssi asekauppasopimuksesta on järjestön mukaan tilaisuus näyttää, että ihmisoikeudet nostetaan oman edun ja voiton tavoittelun edelle.
Suomi saa Amnestyn vuosiraportissa moitteita turvapaikanhakijoiden kohtelusta ja väkivaltaa kohdanneiden naisten puutteellisista palveluista. Raportin mukaan turvapaikanhakijat kohtasivat Suomessa usein epäoikeudenmukaista kohtelua.