Palestiinan kasvava rooli kansainvälisessä yhteisössä ei ole Yhdysvaltain mieleen. Kuva: Palestiinan kasvava rooli kansainvälisessä yhteisössä ei ole Yhdysvaltain mieleen.

Vetäytyykö Yhdysvallat YK:sta?

Yhdysvallat ei enää tue Unescoa, sillä YK-järjestö salli Palestiinan jäsenyyden. Moni muu YK-järjestö voi kokea saman kohtalon.

Teksti: Esa Salminen Kuva: Ryan Rodrick Beiler

Yhdysvallat saattaa vetäytyä koko joukosta YK-järjestöjä ja eristää itsensä merkittävällä tavalla kansainvälisestä yhteisöstä, kirjoittaa Foreign Policy -lehti.
Yhdysvalloissa on nimittäin ja parikymmentä vuotta ollut voimassa laki, joka määrää ettei maa saa tukea kansainvälisiä järjestöjä, jotka ottavat Palestiinan jäsenekseen. Näin kävi Unescolle äskettäin, ja trendi saattaa hyvinkin jatkua, sillä Palestiina havittelee jäsenyyttä kuudessatoista muussakin YK-järjestössä.
Tulilinjalla Yhdysvaltain näkökulmasta ovat esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.
Molempien pääpuolueiden senaattorit Yhdysvalloissa puolustavat hiekkalaatikkomentaliteettia, jonka mukaan ”ton kaverit ei oo mun kavereita”.
Republikaanien Lindsey Graham, yleensä kehitysavun ja kansainvälisen yhteistyön puolustaja, kuvasi tunnelmaa hyvin Foreign Policyn haastattelussa.
”Maailman täytyy tehdä valinta… jos YK aikoo olla järjestelmä, joka lähtee mukaan palestiinalaisvaltion luomiseen… sitten he kärsivät siitä. Se on heidän päätöksensä.”