Väyrynen ilmastolobbarista köyhyyden poistajaksi?

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen puhe kansalaisjärjestöille ulkoministeriön vuosittaisessa seminaarissa 2. marraskuuta oli eräänlainen tilinpäätös ministerikaudelta. Ministeri hauskutti yleisöä kertomalla roolinsa muuttuneen neljän vuoden aikana ympäristölobbarista vähän uudenlaiseen suuntaan.

Teksti: Esa Salminen

”Kun minä tulin tähän virkaan vajaat neljä vuotta sitten, ihmettelin mihin ovat kestävän kehityksen periaatteet unohtuneet Suomen ja EU:n ja globaalissa kehityspolitiikassa. Eritoten olin kovin harmissani siitä, että ympäristöllinen ja luonnontaloudellinen kestävyys oli työnnetty taka-alalle”, Väyrynen sanoi.

Näinä päivinä ministeri joutuu olemaan omien sanojensa mukaan huolissaan siitä, ettei ”vain liian voimakkaasti puhuta pelkästään ilmasto- ja ympäristöasioista, vaan että laajempi kestävä kehitys on mukana ja köyhyyden poistaminen kaiken toiminnan perimmäisenä tavoitteena.”
”Siinä täytyy kiinnittää huomiota paitsi ympäristölliseen, myös taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kestävyyteen.”
Varmasti kaikkien poliitikkojen puheissa alkavat tulevat vaalit siinnellä, ja taitava puhujahan Väyrynen on.
Niin tai näin, itsekin huomasin nyökytteleväni muiden mukana yleisössä ja miettiväni, että kai ne vanhatkin ketut vielä tarvittaessa mukautuvat pallon liikkeisiin. Vai olikohan rivien välissä ilkikurinen vihjaus siihen, että mahtiministeri itse on liikauttanut koko maapallon huomion näin voimakkaasti ilmastopolitiikkaan?

Kepan uutinen: Kansalaisjärjestölinjaus: ruusuja, joku risukin