Kuvassa Civic Charter -mobiilikurssi älypuhelimen näytöllä.

Vahvista kansalaisyhteiskuntaa kännykällä!

Kepan yhteistyössä Funzin kanssa kehittämä mobiilikurssi antaa eväitä kansalaisyhteiskunnan tilan puolustamiseen.

Teksti: Auli Starck

Civic Charter, eli vapaasti suomennettuna kansalaisyhteiskunnan oikeuksien peruskirja, on työkalu kansalaisyhteiskunnan oikeuksien ja vapauksien puolustamiseksi. Se kertoo meidän kaikkien oikeudesta yhdistyä, kokoontua ja ilmaista kantaa. Se muistuttaa myös kansalaisyhteiskunnan oikeuksista ja mahdollisuuksista osallistumiseen, tiedonsaantiin, rahoitukseen ja yhteistyöhön.

Kansalaisyhteiskunnan tilan puolustaminen on ajankohtaista juuri nyt lähes jokaisessa maassa, kuten esimerkiksi Civicuksen vuosittainen seurantaraportti muistuttaa. Yksi askel kansalaisyhteiskuntien tukemiseen on tietoisuuden lisääminen. Juuri tähän tarpeeseen kehitimme Funzin kanssa mobillikurssin Civil Society Today, joka kertoo Civic Charterista ja kansalaisyhteiskunnan oikeuksia.

Toiveenamme on, että suomalaiset järjestöt hyödyntävät aktiivisesti tätä englanninkielistä kurssia yhdessä kumppanijärjestöjensä kanssa. Kehittyvissä maissa älypuhelin on välineenä monelle käyttökelpoisempi kuin esimerkiksi tietokone. Koska kurssi toimii suoraan selaimessa, sitä voi käyttää myös kaikilla muilla puhelimilla, joissa on Internet-selain.

Samalla olemme saaneet arvokasta kokemusta uusien oppimisalustojen käytöstä – tässä tapauksessa mobiilin. Perinteisten läsnäoloa vaativien koulutusten ohella haluamme Kepassa tarjota myös mahdollisuuksia uudenlaiseen oppimiseen. Mobiilioppiminen on hyödynnettävissä sellaisenaan tai yhtenä työkaluna koulutuksissa tai vaikkapa viestinnässä ja globaalikasvatuksessa.

“Funzilla on ollut lähes 6 miljoonaa käyttäjää, päällisin puolin kehittyvillä markkinoilla Afrikassa ja Lähi-Idässä”, kertoo Funzin asiakasvastaava Saila Kokkonen.

“Tämä kokemus vahvistaa sitä tosiasiaa, miten tärkeä väline kännykkä on ihmisten päivittäisessä arjessa. Ei vain kommunikoinnissa vaan myös asioiden hoitamisessa ja entistä enemmän myös jatkuvan oppimisen mahdollistajana”, Kokkonen lisää.

Funzille yhteistyö Kepan kanssa on tuonut tärkeän lisäyksen kaikille avoimesti tarjolla oleviin kursseihin. Funzin avoimet kurssit, osoitteessa www.funzi.mobi, keskittyvät yrittäjyys- ja työnhakutaitojen kehitykseen. Tarkoituksena on myös tukea yksilöiden ja yhteisöjen kasvua kokonaisvaltaisemmin, mitä Civil Society Today -kurssi nyt myös mahdollistaa.

Funziin ja sen kursseihin voi tutustua myös viikonloppuna Maailma kylässä -festivaalilla (R515).

Kännykkä siis käteen ja oppimaan Civil Society Today -kurssin avulla. Ja muistathan lopuksi myös allekirjoittaa Civic Charterin!

Katso myös

Mobiilikurssista lisää englanniksi aiemmin ilmestyneessä blogissa Civic Charter goes mobile
Kepan muita oppimateriaaleja