Vähiten kehittyneet maat varoittavat: rikkaat lipsuvat ilmastorahoissa

Kun YK-maat paraikaa neuvottelevat ilmastosopimusta Bangkokissa, uhkaavat varat ilmastonmuutokseen sopeutumiseen jäädä vaille huomiota, varoittaa joukko vähiten kehittyneitä maita.

Teksti: Esa Salminen

Uutistoimisto Reutersin mukaan vähiten kehittyneet maat vaativat, etteivät ilmastoneuvottelut saisi päättyä ilman, että rikkaat maat antavat selkeät apulupaukset. Teollisuusmaat keskittyvät sorvaamaan laillisesti sitovaa päästösopimusta, joka astuisi voimaan vuonna 2020. Siihen mennessä aiempien lupausten mukaan teollisuusmaiden tulisi jo antaa kehitysmaille 100 miljardia dollaria vuodessa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.
”Me emme voi odottaa, että näitä asioita vain lykätään kunnes uusi sopimus neuvotellaan vuonna 2015”, sanoi vähiten kehittyneiden maiden neuvotteluryhmän puheenjohtaja Pa Ousman Jarju Reutersille.
Kepankin tavoitteiden mukaan näitä miljardeja tulisi kaivaa kiireesti muualta kuin vain julkisesta rahasta. Niin sanotuilla innovatiivisilla rahoituslähteillä rahoitusmarkkinaverosta lento- ja laivaliikenteen verotukseen voitaisiin kerätä lisärahaa. Suomen nykyhallitus on koko kautensa ajan vakuutellut, että hallituskauden lopussa myös Suomi ohjaa päästöhuutokaupan tuloja kehitysyhteistyöhön ja ilmastorahoitukseen.
Nyt näyttää siltä, ettei koko päästöhuutokauppa ehdi kunnolla alkaa ennen kuin hallituskausi päättyy. Valistunut veikkaus onkin, että Suomi istuu tiukasti lupauksistaan lipsuvien luusereiden penkillä.