Uusi palvelu ”joukkoistaa lainsäädännön” – järjestöt innostuivat

Talkoovoimin pyörivän Avoin ministeriö -sivuston perustajat puhuivat keskiviikkona 28.3. lähes täydelle Dialogi-salille Kepan järjestämässä Kansalaisaloite vaikuttamiskeinona -aamiaistilaisuudessa.

Teksti: Topi Kanniainen

Avoin ministeriö -projektin on tarkoitus auttaa kansalaisia hyödyntämään maaliskuun alussa voimaan tullutta kansalaisaloitelakia.

Lakimuutoksen ydin on siinä, että eduskunnan on pakko käsitellä kaikki kansalaisten tekemät aloitteet, jotka ovat keränneet yli 50 000 sähköistä tai perinteistä allekirjoitusta. Allekirjoitukset on kerättävä puolen vuoden sisällä nimienkeruun käynnistämisestä.
Käytännössä Avoin Ministeriö -sivusto tarjoaa kansalaisille alustan, jolla he voivat pallotella, ideoida ja jalostaa toistensa aloiteideoita. Jatkossa palvelussa on myös tarkoitus kerätä sähköisiä allekirjoituksia laki- ja toimenpidealoitteiden puolesta.
”Kyse on lainsäädännön joukkoistamisesta”, projektinvetäjä Joonas Pekkanen valotti.
Palvelun tavoitteena on, että sen avulla voitaisiin tuottaa laadukkaita ja valmiita kansalaisaloitteita eduskunnan käsiteltäväksi. Apua oman aloitteen muotoiluun on mahdollista saada muilta käyttäjiltä sekä talkoohengessä toimivilta juristeilta ja muilta asiantuntijoilta.
***
Lakimuutos on herättänyt paljon kiinnostusta kansalaisjärjestöissä, joista moni on jo suunnitellut tavoitteidensa ajamista myös kansalaisaloitteiden avulla. Monella tilaisuuteen osallistuneella järjestöllä oli jo valmis idea omasta kansalaisaloitteesta.
Vaadittujen allekirjoitusten määrä asettaa kuitenkin kampanjoinnille haasteita nimienkeruuvaiheessa. Alustalle on rakennettu toimivat sosiaalisen median työkalut, mutta myös jaettavan aloiteidean täytyy herättää riittävästi kiinnostusta sosiaalisessa mediassa ja tiedotusvälineissä, jotta ihmiset innostuvat allekirjoittamaan.
Avoimen Ministeriön Aleksi Rossi muistuttikin, että 50 000 nimen saaminen vaatii järjestöiltä yhteistyötä. Yhteistyö mahdollistaa isommat markkinointi- ja viestintäpanostukset ja verkostojen hyödyntämisen.
***
Avoimen ministeriön Aleksi Rossi ja Joonas Pekkanen kertoivat, että Avoimen ministeriön taustalla ei ole poliittista agendaa. Tavoitteena on herättää keskustelua ja aktivoida ihmisiä hyödyntämään uutta lakia.
”Haluamme debattia ja soraääniä”, Pekkanen sanoi.
Avoin Ministeriö suunnittelee rekisteröitymistä yhdistykseksi lähitulevaisuudessa, koska se helpottaisi muun muassa rahoituksen hakemista.

Avoin ministeriö -verkkosivut
Lisää tietoa kansalaisaloitteesta Wikipediassa