Uganda ei ole Espanja

Espanjan pääministeri kannusti EU-tukia neuvottelevaa rahaministeriään tekstiviestillä: ”Vastusta. Me olemme Euroopan neljänneksi suurin talous. Espanja ei ole Uganda.” Ugandalaisten mielestä hyvä niin.

Teksti: Esa Salminen

Espanjalaislehti El Pais sai tekstarin käsiinsä ja julkaisi sen. Euroopassa etenkin saksalaiset närkästyivät Espanjan kiristysasenteesta — ugandalaiset taas siitä, että pääministeri Mariano Rajoy kehtasi olettaa, että Uganda on jonkinlainen banaanivaltakunta, jonka talous on kuralla. Journalisti Rosebell Kagumire (video alla) perusti Twitteriin hashtagin #ugandaisnotspain, jossa Rajoyta koulutetaan siitä, miten Ugandalla oikeasti menee.

Ugandan bruttokansan tulo näyttäisi Maailmanpankin kätevän avoimen datan portaalin mukaan kasvaneen viime vuosina 5—10 prosentin vauhdilla, henkeä kohden laskettunakin 2—5 prosentin tahtia. Espanjalla molemmat mittarit ovat viime vuosina olleet miinuksella. Kagumiren mukaan Ugandan pankeilla menee myös mukavasti, eikä lamasta ole tietokaan.
Molempien maiden budjettiylijäämä suhteessa bruttokansantuloon on kyllä miinuksella, mutta Ugandalla selvästi vähemmän kuin Espanjalla.
Foreign Policy -lehden blogistin Jackee Batanda sanoin: Kun maailma etsii kasvavia markkinoita, Ugandan kaltaiset maat tarjoavat toivoa kasvun tulevaisuudelle. Siksi on tärkeää korjata mielikuva siitä, että Ugandan peli on pelattu.