Twitter-linkit tukevat Gaddafia?

Verkko-osoitteiden lyhennyspalvelu bit.ly toimii Libyan maatunnuksen alla.

Teksti: Esa Salminen

Sosiaalisessa mediassa laajalti käytössä oleva osoitteiden lyhennyspalvelu bit.ly kuuluu verkossa Libyan maatunnuksen .ly alle, ja sitä hallinnoi Libya Telecoms & Technology — jonka johdossa on Muammar Gaddafin poika Muhammad Gaddafi, kirjoittaa verkkomedia thinq_. Vastaavia Libyan lyhenteitä ovat ow.ly ja 3.ly.

Sivuston saamien tietojen mukaan bit.lyn takana on yhdysvaltalainen yritys, joka on rekisteröinyt osoitteen kalifornialaisen välittäjän kautta Libyaan. Sopimuksen talouspuoli, ja se kuinka paljon rahoista menee Gaddafin perheelle, on hämärän peitossa.

Twitterissä pidempiä osoitteitaan Libyan maatunnuksen alla lyhentävät muiden muassa Time-lehti, YK:n humanitääristen uutisten portaali Irin ja Al Jazeera.

Libya Telecoms & Technologylla on myös oikeus poistaa käyttäjiä tunnuksensa alta. Niin kävi esimerkiksi pornoon positiivisesti suhtautuvalle vb.ly-sivulle, joka poistettiin bittiavaruudesta sharia-lain vastaisena.

Vastaiskuna tälle Gaddafin epäsuoralle tukemiselle on verkkoon avattu gadaf.fi-lyhennyspalvelu. Se on rekisteröity Suomeen.