Djemaa El Fna -aukio Marrakechissa
YK:n ilmastoneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä Marokon Marrakechissa. Djemaa El Fna -aukio on kaupungin sydän. Kuva: YK:n ilmastoneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä Marokon Marrakechissa. Djemaa El Fna -aukio on kaupungin sydän.

Tarttuvatko maailman maat ilmastohaasteeseen Marrakechissa?

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt. Tarttuvatko maailman maat – Suomi mukaan lukien – ilmastohaasteeseen Marokon Marrakechissa parhaillaan käytävissä YK:n ilmastoneuvotteluissa?

Teksti: Sanna Autere Kuva: Pavliha

,

Ilmastonmuutos näkyy uutisissa lähes päivittäin: Syyrian sodan taustoissa, Haitin myrskytuhoissa, uutisissa lämpötilaennätysten rikkoutumisesta. Vuodesta 2016 näyttäisi tulevan historian lämpimin, kertoo brittilehti Guardian.

Tutkimusten mukaan meillä on enää nelisen vuotta aikaa rajata ilmaston lämpeneminen alle puolentoista asteen, jota pidetään riskirajana. Sen ylittäminen johtaa ennakoimattomaan maailmaan, josta nykyiset sään ääri-ilmiöt ovat vasta alkusoittoa.

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt, etenkin maailman haavoittuvimpien ja köyhimpien ihmisten elämässä. He ovat kaikkein vähiten vastuussa ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta, mutta kärsivät vaikutuksista jo nyt.

Mitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi sitten pitäisi tehdä? Kepa ja 12 muuta ympäristö-, nuoriso- ja kehitysjärjestöä on laatinut yhteiset tavoitteet Marrakechin ilmastokokoukselle.

Järjestöjen mukaan meillä on vielä toivoa, jos neuvotteluissa päätetään seuraavista asioista:

Globaalit päästöt on käännettävä laskuun välittömästi
Kaikki rahavirrat on ohjattava tukemaan vähähiilistä kehitystä
Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin peruuttamattomiin vahinkoihin ja menetyksiin on puututtava

Uusi maailmanlaajuinen Pariisin ilmastosopimus astui voimaan juuri ennen ilmastoneuvottelujen alkamista, perjantaina 4. marraskuuta. Se on toivoa antava merkki: ilmastonmuutos otetaan vakavasti, aikaa ei ole hukattavaksi.

Nyt tarvitaan konkreettisia ilmastotoimia. Muuten maailma pelastuu vain paperilla.

Kepan ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemi ja viestinnän asiantuntija Sanna Autere seuraavat ilmastoneuvotteluja paikan päällä Marrakechissa 12.-21. marraskuuta. Kokouksen etenemistä voi seurata Kepan kokoussivulla.