Tanska karsii kehitysyhteistyömaita – järjestöt käärmeissään

Tanskan kehitysyhteistyöministeri Søren Pind haluaa rajoittaa maan kehitysyhteistyön vastaanottajamaat kahdestakymmenestäkuudesta viiteentoista. Järjestöjä harmittaa, ettei niiltä kysytä kunnolla mielipidettä.

Teksti: Esa Salminen

Development Today -lehti kirjoittaa, että Tanskan kehitysyhteistyömäärärahat on jäädytetty nykyiselle tasolleen tuleviksi kolmeksi vuodeksi, joten Pindin aikomus kaksinkertaistaa yksityiselle sektorille suunnattu kehitysyhteistyö pitää rahoittaa jostakin. Leikkurin alle päätyivät Tanskan kehitysyhteistyö Beninissä, Kambodzhassa ja Sambiassa. Vastaanottajamaiden vähenemisen toivotaan myös parantavan avun tehokkuutta.
Tanska aikoo lehden tietojen mukaan myös kasvattaa tukeaan hauraille valtioille ja ottaa entistä enemmän huomioon maan ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kaupalliset intressit.
Tanskalaisjärjestöt eivät ole riemuissaan. Ne eivät Development Todayn mukaan sinänsä vastusta maiden määrän vähentämistä, mutteivät ole nähneet kunnon perusteita juuri näistä maista vetäytymiselle – tai sillekään, miten Pind aikoo saada tuloksia yksityissektorin kautta.
Eniten niitä kuitenkin harmittaa osallistumismahdollisuuksien puute. Järjestöille annettiin vain kaksi viikkoa aikaa reagoida puolentoista liuskan mittaisiin maakuvauksiin – kysymyksenä, että mistä Tanska vetäytyy. Järjestöt päättivät boikotoida muka-osallistumista.
Pindin mukaan rajattu osallistuminen johtuu siitä, että syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen maailma on muuttunut. Nyt ulko-, turvallisuus- ja kehityspolitiikat ovat yhtä, ja painoarvo sitä myöten toinen.
”Kehityspolitiikka ei enää ole alue, jonka voimme jättää idealistisille vapaaehtoisille, jotka heittävät rinkan selkään ja matkustavat ympäri maailman”, Development Today siteeraa.