2017-04-todistus-globaalipolitiikasta
Kepan globaalitarkastaja vei valtioneuvostoon puoliväliarvion Kuva: Kepan globaalitarkastaja vei valtioneuvostoon puoliväliarvion

Suomi ei selvinnyt puhtain paperein globaalitarkastuksesta

”Kyllähän tässä on ihan tarkasti katsottu toimiamme”, totesi kehitysministeri Kai Mykkänen silmäillessään globaalitarkastajan tuomaa todistusta osuen oikeaan arviossaan.

Globaalitarkastajan suurennuslasin tarkalta katseelta eivät välttyneet hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyöhön ja kehitysmaiden ilmastotoimien rahoitukseen, eikä lepsuilu veroparatiisitalouden edessä. Myöskin se, että hallitus ei ole sitoutunut tukemaan suomalaisia rauhanjärjestöjä sai tarkastajan kulmat kurtistumaan.

Noottia tuli myös siitä, ettei Suomi ole tsempannut ilmastopolitiikassaan Pariisin sopimuksen vaatimalla tavalla, sekä siitä, että yhä pienempi osuus kehitysyhteistyövaroista saavuttaa kaikkein köyhimmät.

Ministeri Mykkänen oli hyvillään, että hallituksen priorisoinnit kehityspolitiikassa eivät ole jääneet vaille kiitosta. Kehitysyhteistyön panostukset naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen sekä kehitysmaiden verojärjestelmien vahvistaminen toivat plussat kehityspolitiikan todistukseen. ”Tarkoitus on kuitenkin saada mahdollisimman paljon hyvää aikaiseksi niillä varoilla, mitä meillä on”, ministeri Mykkänen tiivisti.

***

”Tarkastuksen tulos ei anna syytä liikaan tyytyväisyyteen. Suomi on yksi maailman hyvinvoivimmista, ja turvallisimmista maista ja tutkimukseni mukaan täällä asuu viisaita, maailman menoa ymmärtäviä ihmisiä. Suomella olisi edellytyksiä parempaan, kuin mitä nyt olen nähnyt”, sanoo tiukkailmeinen globaalitarkastaja. Vakavan katseen taakse kätkeytyy huoli Suomen politiikan vaikutuksista maamme rajojen ulkopuolella.

Globaalitarkastajan toimeen kuuluu seurata, millaisen kokonaisuuden eri ministeriöiden toimet tuottavat ja edistääkö hallituksen toiminta kestävää kehitystä määrätietoisesti eri rintamilla.

”Tuntuu, etteivät päättäjät ihan hahmota, kuinka paljon vahinkoa voidaan saada aikaan, jos monessa asiassa tehdään eriarvoisuutta lisääviä valintoja niin kotimaassa kuin globaalisti”, tarkastaja sanoo.

***

Globaalitarkastaja on käynyt läpi keskeiset päätökset ja ministeriöiden toimet hallituksen kahden ensimmäisen vuoden osalta ja laatinut todistukset eri osa-alueista aina ilmastopolitiikasta koulutukseen ja kehitysyhteistyöhön. Hänen tarkoituksenaan on kannustaa päättäjiä parempiin suorituksiin ja tarjota vinkkejä korjausliikkeisiin.

Globaalitarkastaja arvostaa suuresti sitä, että arvovaltaiset päättäjät olivat valmiita ottamaan todistukset vastaan avoimin mielin. Kaikkialla maailmassa eivät päätöksentekijät ole yhtä vastaanottavaisia globaalitarkastajan arviolle.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki näytti esimerkkiä monelle maailman johtajalle ottaessaan todistuksen vastaan: ”On ilahduttavaa, että täällä on plussia jo nyt, mutta kyllä näiden miinusten kanssa täytyy työskennellä entistä paremmin”, hän kommentoi kiitosten kera.

***

Globaalitarkastajan urakka Suomen hallituksen toimien parissa on tällä erää ohitse. Voimme kuitenkin olla varmoja, että hän jää seuraamaan, kuinka lupaukset petraamisesta hallituskauden loppuun mennessä tullaan toteuttamaan.

Tutustu kaikkiin globaalitarkastajan antamiin todistuksiin.