Lancaster House. Kuva: Lancaster House.

Somalian kriisiä yritetään ratkoa Lontoossa tässä kuussa

Yli 40 valtiota ja korkean tason järjestöä kohtaavat Somalian merkeissä Lontoossa helmikuun 23. päivänä.

Teksti: Esa Salminen Kuva: David Hawgood

Muiden muassa edustajat YK:sta, Euroopan unionista, Maailmanpankista ja Afrikan unionista kokoontuvat Lontoossa Lancaster Houseen – jossa monen Afrikan maan itsenäisyys neuvoteltiin – etsimään ratkaisua Somalian kriisiin.
Lontoon-konferenssissa keskitytään turvallisuuteen, poliittiseen prosessiin, vakauteen, terrorismin vastaiseen työhön, merirosvouteen, humanitääriseen työhön ja kansainväliseen koordinaatioon.
Toivoa saattaa, että edistystä tapahtuu, vaikkei päivässä näin isoja asioita tietenkään saada halki. Ennen konferenssia on erilaisia kansalaiskuulemisia ja mahdollisuuksia vaikuttaa keskusteluihin.
Afrikkaan keskittynyt brittitoimittaja Richard Dowden pahoittelee blogissaan kuitenkin, että somalialaisia edustaa konferenssissa vain Nairobista käsin toimiva hallitus (hän on tosin ilmeisesti väärässä, sillä myös esimerkiksi Somalimaan ja Puntmaan presidentit on kutsuttu), jonka korruptio on – jos Dowdenin YK:n raportista ottamat luvut pitävät paikkansa – aivan omaa luokkaansa.
Keskusteluun ja valmisteluun voi osallistua myös Suomesta käsin, sillä brittien Somalian-erityisedustaja Matt Baugh käy blogissaan vilkasta keskustelua konferenssin eri teemoista. Suomesta konferenssiin lähtee ulkoministeriön delegaatio.