Sähköinen asiointi alkaa 2012

Sähköinen asiointi on valtionapujen tulevaisuus, sanoi ylitarkastaja Matti Lahtinen ulkoministeriön kansalaisjärjestöseminaarissa 2. marraskuuta.

Teksti: Esa Salminen

”Toivon mukaan” kaikkia ulkoministeriön tukimuotoja voidaan vuonna 2012 hakea sähköisen järjestelmän kautta, sanoi Lahtinen.
Pyrkimyksenä uudistuksella on tuottaa asiakaskeskeisiä, kustannustehokkaita ja laadukkaita, luotettavia palveluja. Lahtisen mukaan uusi järjestelmä tulee mahdollistamaan myös kevyemmän haun pienemmille hankkeille, sillä jatkossa voidaan käyttää liitteitä: hakulomakkeisiin olennainen tieto, ja isommissa hankkeissa käytetään raskaampia ja perinpohjaisempia liitteitä kuin pienemmissä.
Käsittely helpottuu ja nopeutuu, koska käsityön määrä pienenee.
Taustalla siintelee myös tärkeä kysymys järjestöjen oikeusturvasta. Tähän asti ministeriö on vastaanottanut hakemukset papereilla, joista virkamiehet ovat siirtäneet hakemukset tietojärjestelmiin – virkamiesten tulkitsemina. Päätökset on tehty sähköistettyjen hakemusten perusteella. Tulevaisuudessa järjestöjen itsensä kirjoittamat hakemukset pääsevät suoraan käsittelyyn, ilman virkamiesten tulkintaa.
Järjestelmä pyritään Lahtisen mukaan laatimaan hyvin ohjaavaksi ja helpoksi. Sen käyttöä kokeillaan vuonna 2011, ja Lahtinen pyysikin jo nyt halukkaita ja rohkeita – pieniä ja suuria – järjestöjä mukaan kokeilemaan ja kehittämään uutta järjestelmää. Eli halukkaat, laittakaa meiliä: matti.lahtinen@formin.fi
Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on tekemässä vastaavanlaisia uudistuksia.

Kepan uutinen: Kansalaisjärjestölinjaus: ruusuja, joku risukin