Phyllis Omido

Phyllis Omido: Meillä on oikeus vaatia oikeuden toteutumista

Itä-Afrikan Erin Brockovichiksi tituleerattu, palkittu ja kansainvälisesti tunnettu ympäristöoikeusaktivisti Phyllis Omido vierailee parhaillaan Suomessa. Keniassa aktivismi ei koskaan ole ollut helppoa, mutta Phyllis kertoo toiminnan vaikeutuneen entisestään: ympäristöaktivistit kohtaavat säännöllisesti pelottelua ja uhkailua.

Teksti: Kirsi Koivuporras-Masuka Kuva: Kirsi Koivuporras-Masuka

Vielä 10 vuotta sitten Phyllis Omido oli yksi Owino Uhurun asukkaista, jonka terveyteen kemiallisten jätteiden, käytettyjen autonakkujen käsittelyssä vapautuvat haitalliset aineet, jo hänen tietämättään vaikuttivat.

Omido työskenteli aluksi akkuja käsittelevän sulattamon yhteisösuhteiden koordinaattorina, jonka tehtävänä oli myös selvittää tehtaan toiminnan ympäristövaikutuksia. Nopeasti kävi ilmi, että tehtaan toiminnalla oli negatiivisia vaikutuksia ympäristölle ja ihmisten terveydelle, mutta yhtiö kieltäytyi sulkemasta tai siirtämästä tehdasta. Myös Omidon oma poikavauva sairastui vakavasti.

Vuonna 2010 Omido perusti kansalaisjärjestön, Center for Justice Governance and Environmental Actionin (CJGEA) ajamaan yhteisön oikeuksia. 

***

Nopeasti kävi ilmi, että CJGEA:n toiminnalle oli Keniassa tilausta: Sen lisäksi, että ympäristökysymykset olivat akuutteja sekä ilmaston että ihmisten terveyden kannalta,  järjestökentällä ei ollut oikein muita toimijoita, jotka olisivat linkittäneet ihmisoikeudet ja ympäristönsuojelun.

Järjestön vaikuttamistyö on tuottanut myös tulosta, sillä esimerkiksi Kenian senaatti on perustanut työryhmän, jonka tehtävänä on neuvoa hallitusta ympäristökysymyksissä ja niihin liittyvissä terveysvaikutuksissa.

Muutamassa vuodessa Omidosta on tullut myös kansainvälisesti tunnettu ja palkittu aktivista, joka ei pelkää antaa äänensä kuulua yhteisöjen oikeuksien ja ympäristön puolesta. Vuonna 2015 Omido sai Goldman-säätiön ympäristöpalkinnon. Samaan aikaan kansalaisyhteiskunnan toiminta on käynyt Keniassa yhä vaikeammaksi: ympäristöoikeusaktivisteja pelotellaan ja häiritään jatkuvasti.

Phyllis Omidolla on vahva viesti: Aktivistien toiminta on turvattava. Katso lisää videolta.

,